God…Waar bent u?

Met mijn ogen wijd open kijk ik vluchtig om me heen. Ik sluip naar het einde van de straat om stiekem om de hoek te kijken. Daar staat ze, mijn nichtje van acht, we spelen verstoppertje. Tot ze er eigenlijk geen zin meer in heeft en me roept: “REMMELTTTT IK WIL NIET MEER!” Met een grijns op mijn gezicht loop ik dan toch maar de hoek om: ‘What’s next?’ Ondertussen zit zij al op de schommel en vragen haar puppy-ogen of ik haar wil duwen.

Ik speel dagelijks verstoppertje. Nee, niet met mijn nichtje, maar wel met God. God speelt hierin de persoon die zich verstopt en ik ben de zoeker. Het mooie aan God is dat wanneer je zoekt je zult vinden (Mattheüs 7:7). Als je zoekt dan kan je in alles wat je ziet, doet en ruikt God vinden. Het feit dat je wakker wordt en je een nieuwe dag voor je hebt liggen, je een boterham kan eten en naar school of je werk kan gaan, de vogels die fluiten, het zonnetje dat schijnt of de regen die valt. Dit hoeft niet te zeggen dat je God hierin voelt maar als je nadenkt kan je God er wel in zien.

‘Als je God zoekt, zul je hem vinden’

Not today
Het vervelende is dat ik net als mijn nichtje er erg goed in ben om de handdoek in de ring te gooien, vooral op de dagen dat ik niet lekker in mijn vel zit. Wat in mijn geval kan verschillen van een stroom met slechte dagen of één slechte dag in de maand. Dagen dat ik moeite heb met uit mijn bed komen, dagen dat alles zwart en zwaar is. Hoe kan ik God op dit soort momenten zien en voelen? Hoe kan ik God dankbaar zijn op dit soort dagen. Hoe zie ik hem terug in mijn dag, mijn week, mijn leven. De momenten dat ik hem dan tegen kom? Dit gebeurt vaak pas als mijn dagen weer lichter worden. Dat ik zie dat het geen toeval was dat ik mijn oom tegen kwam voor een kop koffie, dat die ene vriendin me een appje stuurde of ze langs kon komen of de tekst van de dag die ik tegenkwam in mijn bijbels dagboekje.

‘Vaak zie je het later pas’

Doe wat goed voelt
Ik weet dat ik God voel als ik zing, als ik in de kerk sta mee te huilen op de verschillende opwekkingnummers terwijl het kippenvel op mijn rug staat. Maar ik weet ook dat ik God voel als ik over hem schrijf, bij hem kom huilen over mijn oh zo slechte dag en voel ik God het allermeest als ik zo boos ben en het naar de hemel uitschreeuw. Niet tijdens het schreeuwen, maar op het moment dat ik stil word en alles eruit is. God in je leven vinden is lastig, God elke dag zoeken en opnieuw vinden is nog lastiger. Maar zolang jij zoekt, zal je uiteindelijk God vinden. Want dat, dat heeft hij ons belooft.

Meer over dit onderwerp lezen?