Wat als je iemand kent die depressief is?

Alpha Youth redactie
7 min leestijd
Een vriend helpen

Wat als je iemand kent die depressief is?

Het. Wordt. Nooit. Meer. Licht. Heftig, hè? Toch zijn er ontzettend veel jongeren die dat echt geloven. Niet alleen een depressie, maar ook een burn-out of een andere psychische stoornis zorgen ervoor dat het altijd donker is in je hoofd.

Als je dit nooit zelf hebt meegemaakt kun je niet begrijpen hoe dit voelt. Gelukkig maar. Maar je kunt wel iets dóen. Het verschilt natuurlijk per persoon wat dit precies is, maar er zijn wel een aantal algemene tips die ik je mee kan geven, omdat ik nog goed weet wat mij toen geholpen heeft. Maar ook de dingen die juist niet helpen.

Tip 1: Onderschat een depressie niet

Ik wil graag beginnen met duidelijk maken dat zinnen als ‘iedereen heeft wel eens een dipje’ of ‘als je nog kan studeren, is het toch goed?’ echt verschrikkelijk zijn. Misschien bedoel je het goed, maar het klinkt heel erg alsof je de depressie minder maakt dan het is en zegt dat het allemaal wel meevalt. Een depressie valt niet te relativeren, het is gewoon ontzettend naar. Probeer dat dus ook vooral niet.

Tip 2: Vraag wat helpt

Wat helpt is dus bij iedereen verschillend. De één is gebaat bij regelmatig vragen hoe het gaat en afspreken, andere mensen zijn daar niet bij geholpen of kúnnen dat eenvoudigweg niet. Vraag aan de persoon wat hem of haar helpt en doe dat. En probeer je er ook bij neer te leggen als diegene er nog niet aan toe is om er over te praten of als er gewoon niet zoveel helpt.

Tip 3: Loop niet weg

Maar het allerbelangrijkste is dat je er bént. En dat je blijft. Dat je de uitdaging aangaat om niet weg te lopen, totdat diegene zichzelf weer gevonden heeft. Dat je steunt en bijstaat waar je kan en mag, door bijvoorbeeld een keer een kaartje te sturen, koffie te drinken of gewoon te vragen hoe het gaat. En dat je blijft bidden. Bidden voor licht, maar ook voor wat jij mag betekenen in het leven van de betreffende persoon en voor wat God door jou heen wil doen.

Tip 4: Neem het de ander niet kwalijk

Ik kan me voorstellen dat het lastig is om om te gaan met iemand met een depressie. Je herkent je vriend of vriendin misschien nog amper terug, je mist jullie grappen, de interesse van de ander. Maar onthoud dat de ander hier niks aan kan doen en vergeet niet hoe belangrijk het is dat je er wel bent. Het is voor de ander ook heel erg gek; er gebeuren wel leuke dingen, maar daar voel je niks van en daardoor is het lastig om nog mee te leven met anderen.

'Blijf bidden; bidden voor licht.'

Tip 5: Wees een licht in de duisternis

Zonder jouw aanwezigheid en hulp duurt het misschien nog langer voordat iemand uit zijn of haar depressie komt. En bovenal: God werkt door jou heen om Zijn licht te laten schijnen over iemand bij wie het alleen maar donker is. Het is toch prachtig als jij daaraan mag meewerken?

En als het dan soms nog lastig is kun je misschien steun hebben aan het liedje ‘Totdat de wind draait’ van Matthijn Buwalda. Ik vond dit nummer heel erg sprekend, omdat het volgens mij precies gaat over wat je moet doen als je iemand kent die depressief is.

Dus ik sta hier, ik blijf dicht bij jou
Ik schreeuw, ik zwijg, ik bid met jou
Totdat de wind draait
Tot het weer blauw wordt in de lucht en in je hoofd
Totdat de wind draait
En tot die tijd staan we hier samen
Beloofd

In mijn vorige blogs gaf ik 6 tips als je zelf depressief bent en waar God is tijdens deze periode.

Behoefte aan vriendschap?

Doe mee met Alpha Youth!