Waar is God tijdens een depressie?

Alpha Youth redactie
8 min leestijd
Geloven tijdens een depressie

Waar is God tijdens een depressie?

Waar is God als je depressief bent? Wat moet je dan met je geloof? Dat zijn lastige vragen. Als je depressief bent voel je vrij weinig en dat is het lastig om God te zien of te voelen, want God is iets goeds. Toch speelt God wel degelijk een rol in deze donkere periode in jouw leven.

Allereerst is het belangrijk om niet van jezelf te verwachten dat je een ontzettend goed geloof hebt tijdens je depressie. Mijn jeugdleider in de kerk zei ooit: ”Als je been gebroken is kun je niet lopen, als je hart gebroken is, kun je niet bidden of Bijbel lezen. God wacht wel totdat je dat weer kunt.”

Mag ik boos zijn op God?

Maar wat moet je dan wel? Mag je boos zijn op God? Mag je schreeuwen naar de hemel waarom jou dit moet overkomen? Mag je vragen waarom God je niet redt? Jawel. Dat kan God wel hebben. Maar onthoud dat het niet God is die je dit aandoet. En waarom Hij dit niet voorkomt of je niet meteen beter maakt, dat weet ik niet. Echt niet. Maar ik geloof wel dat God er alles aan doet om je te helpen.

Als God naar je kijkt ziet Hij namelijk nog steeds Zijn prachtige en geliefde kind. En Hij huilt. God huilt omdat je dat zelf niet meer ziet, omdat het Hem niet lijkt te lukken door die donkere wolken heen te schijnen, omdat Hij je dit leven niet gunt.

'God huilt omdat Hij je dit leven niet gunt.'

‘Lief kind, wat ben je mooi. Je bent zo prachtig gemaakt. Ik zie zo’n prachtige toekomst voor jou. Als ik naar je kijk, kan Ik niet stoppen met lachen. Maar zelf zie je dat niet. Het is zo donker om je heen. En zelfs Mijn licht, het vuur dat nooit meer dooft, kan er niet doorheen schijnen. En dat doet Me zoveel pijn. Ik doe alles om je te laten zien dat Ik er nog ben. Ik hou je vast, maar alleen onze vingers raken elkaar nog aan. Ik mis je, ik huil, ik doe alles. Alles, totdat het Licht wordt.’

Ik snap dat je geloof in deze periode heel erg lastig is, maar toch is mijn advies: blijf vasthouden aan God. Houd je vast aan de momenten waarin je je geloof ervoer voordat je depressief was, aan wat God in jouw verleden heeft gedaan. En lees ook in de Bijbel. Kijk naar voorbeelden, zoek psalmen op die gaan over donkere periodes (zoals psalm 77 of psalm 130). En dan komt er een tijd dat je terug zult kijken en kunt zien dat Hij er wél geweest is. Echt.

Licht in donkere periodes

Het volgende liedje is eigenlijk een kinderliedje dat gaat over Kerst, maar het drukt wel uit wat je kunt voelen als je depressief bent. En nog belangrijker: het moedigt je aan om te blijven zoeken. Naar Licht. Ook al komt het van ver.

Het is zo donker om ons heen, er is zoveel verdriet
Van jou, van mij, van Hem, van haar
De schaduw valt dan hier, dan daar
En komt soms heel dichtbij
We zoeken een ster, een lichtpunt van ver
Wat glans en wat gloed om ons heen.

Heb jij zelf last van depressieve gevoelens? Weet dat het oké is om hulp te vragen!

Heb je behoefte aan vriendschap?

Doe mee met Alpha Youth!