Wat kan helpen als je depressief bent?

Alpha Youth redactie
8 min leestijd
zes tips

Wat kan helpen als je depressief bent?

Als je deze blog leest heb je waarschijnlijk zelf last van een depressie. Dat is ontzettend naar, laat ik daarmee beginnen, dat vond ik zelf ook. Maar ook: Het. Wordt. Beter. Écht. Ik weet dat je daar nu helemaal niks van gelooft, maar het gaat over. Alleen niet vanzelf.

Tip 1: Zoek professionele hulp

Als je zelf depressief bent is het natuurlijk het belangrijkste om hulp te zoeken. Een psycholoog kan jou helpen om beter te worden. Dit kan door gesprekstherapie, maar soms kan medicatie ook helpen. Bij een psycholoog ga je op zoek naar waar je klachten vandaan komen en hoe jij het beste geholpen kan worden. Er wordt altijd gezocht naar iets wat bij jou past.

Om naar een psycholoog te gaan heb je een verwijzing van de huisarts nodig. Ga daar dus eerst even langs, dan stuurt hij of zij je door naar een psycholoog. Let erop: het gaat erom dat jij beter wordt. Zoek dus alvast even welke GGZ’s (Geestelijke Gezondsheids Zorg) er bij jou in de buurt zitten en waar jij je het prettigst bij voelt. Er bestaan ook christelijke GGZ’s, zoals De Hoop en Eleos.

Tip 2: Praat met vrienden

Maar er zijn ook andere dingen die helpen. Door met vrienden te praten over depressie kun je heel erg geholpen worden. Het is een uitlaatklep, zodat wat jij voelt verteld kan worden. Kijk dus om je heen naar mensen die jij vertrouwt en met wie jij een goede band hebt en vertel het hen gewoon. Ik snap dat de eerste keer een behoorlijke drempel is, maar je vrienden houden van je en willen ook alleen maar dat jij beter wordt.

 

Tip 3: Hou vast aan je geloof

God kan je lastig kan bereiken als je depressief bent en ik denk dat Hij ook door jouw vrienden heen werkt. Jezus is op aarde gekomen, zodat God dichtbij mensen kwam. Jezus in nu niet meer in levende lijve aanwezig, maar God heeft wel andere zoons en dochters hier op aarde lopen. Zij kunnen iets van Jezus laten zien en zo werkt God door anderen heen om jou te bereiken. Op deze manier kan God er voor jou zijn door jouw vrienden heen en is God op deze momenten toch dichtbij.

Tip 4: Bid onophoudelijk

Vraag ook of je vrienden willen bidden. En bid zelf ook. Toen het een keer echt heel erg slecht met mij ging en ik alleen nog maar in bed kon liggen was ik alleen op mijn studentenkamer. Ik kreeg toen een appje van een vriendin van mij: ‘Hoe gaat het?’ vroeg ze. Ik kon toen aan haar vertellen dat het niet goed ging en dat hielp mij heel erg. Later vertelde ze dat ze mij toen appte omdat ze sterk het gevoel had dat ze dat moest doen en dat ze zich daardoor geleid voelde door God. Voor mij was dat een ontzettende bevestiging dat God wel aanwezig was en mij wel degelijk probeerde te bereiken.

'Later vertelde mijn vriendin dat ze mij toen appte omdat ze sterk het gevoel had dat ze dat moest doen en dat ze zich daardoor geleid voelde door God.'

Tip 5: Neem het je vrienden niet kwalijk

Let wel op: het kan voor jouw vrienden ook heel erg moeilijk zijn om met jouw depressie om te gaan. Een depressie heb je niet alleen, de mensen om jouw heen hebben daar ook last van. Daardoor kan het dat sommige mensen het lastig vinden om ernaar te vragen. Neem ze dat ook niet kwalijk. Probeer aan te geven waar jij door geholpen bent zodat zij weten wat ze wél kunnen doen.

Tip 6: Geef je grenzen aan

Probeer tot slot ook uit te vinden wat jou helpt, waardoor jij je beter gaat voelen. Lukt het je nog om naar sociale activiteiten te gaan en voel je je daardoor soms zelfs iets beter? Ga! Voel jij je beter als je rustig om je kamer blijft zitten Netflixen? Doe dat dan! Het gaat erom dat jij beter wordt.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in deze blog: waar is God tijdens mijn depressie? 

Heb jij zelf last van depressieve gevoelens? Weet dat het oké is om hulp te vragen!

Heb je behoefte aan vriendschap?

Doe mee met Alpha Youth!