10 tips: hoe krijg ik een relatie met God?

Alpha Youth redactie
10 min leestijd
10 tips!

Hoe krijg ik een relatie met God?

In mijn vorige blogs vertelde ik over dat je, je soms best wel schuldig en onzeker kan voelen tegenover God. Je ziet om je heen misschien anderen die heel enthousiast zijn over God. Dan begin je te denken: ben ik wel een goede christen? Doe ik wel genoeg aan mijn geloof?

Als je die blogs leest snap je dat het niet gaat om de hoeveelheid goede daden. Het gaat om het verlangen naar een relatie met God. Nu je op deze pagina bent beland: dan heb je dat verlangen! Hierbij geef ik je 10 tips die jou kunnen helpen om een relatie met God op te bouwen!

Tip 1: Zoek een leuk Bijbelleesrooster

Sinds een poos heb ik een ‘One year bible’. Dit is een Bijbel waar elke dag een stuk van het oude en het nieuwe testament voor je klaarstaan om te lezen. De stukken staan op datum, en als je elke dag het stuk voor die dag leest, lees je in één jaar de hele Bijbel door! Dat is een echte aanrader voor mensen die niet zo goed meer weten waar ze moeten lezen en die al een poosje de Bijbel in z’n geheel willen lezen.

Alpha heeft ook een mooi Bijbelleesrooster: Bijbeljaar.nl. Je krijgt dan elke dag een mailtje. Als je goed bent in Engels kan je ook de App downloaden: Bible in one year. Daarin zit ook de optie om het voor te laten lezen (handig voor onderweg of als je ondertussen je ontbijt wilt eten)

Als je de hele Bijbel in een jaar lezen een beetje te veel vindt, kun je misschien op zoek gaan naar een ander bijbelleesrooster om je te helpen om in de Bijbel te lezen.

Tip 2: Wees creatief met je Bijbel

Start met het onderstrepen of markeren van mooie Bijbelteksten. Leg naast je Bijbel altijd een markeerstift of krijtjes. Je staat dan even extra stil bij een Bijbelvers en het helpt je het te onthouden. Naast markeren kun je ook nog een stapje verder gaan. Handlettering en waterverven is iets wat tegenwoordig steeds meer gedaan wordt. Je kunt dit ook in je bijbel doen, om eens een keer op een andere manier te verwerken wat je hebt gelezen. Er zijn Bijbels te koop met extra veel ruimte bij de kantlijnen om creatief mee te zijn. Leef je uit! Door creatief met de Bijbel bezig te zijn kunnen stukken tekst meer tot leven voor je komen en je op een andere manier raken.

Tip 3: Luister naar mooie muziek

Luisteren naar worship of andere mooie christelijke nummers helpt mij heel erg om op God gefocust te blijven en positieve gedachten in mijn hoofd te houden. Ik denk persoonlijk niet dat het slecht is om naar muziek te luisteren die niet christelijk is, maar op de een of andere manier kom ik altijd weer terug bij liederen die wél over God gaan. Ik vind dat gewoon zo fijn! Ik voel God dan heel dichtbij, de hele dag door. Soms kan een stuk tekst van een liedje een bemoediging zijn die je net nodig had.

God spreekt door muziek! Misschien vind je alleen maar christelijke muziek wel heel saai, maar er is zo veel verschillende christelijke muziek! Christelijke muziek bestaan niet alleen uit Opwekking en rustige nummers, in elk muziekgenre bestaat er christelijke muziek. Alpha Youth heeft 5 toffe muzieklijsten op Spotify aangemaakt: Worship muziekHoopvolle muziekVrolijke muziek, Relaxe muziek en muziek voor op een feestje. Eventjes zoeken dus, maar dan heb je ook wat!

Tip 4: Zing voor God!

Je bent vast wel eens bij een worshipavond geweest, of een aanbiddingsconcert. Ik vind het altijd heel fijn om samen voor God te zingen en om God dan te ervaren. Het is alleen niet zo dat dit alleen maar op aanbiddingsavonden kan. Thuis, in je kamer, kun je ook voor God zingen. De eerste keer in je eentje zingen voor God voelt misschien een beetje gek, maar God kan op een hele bijzondere manier tot je gaan spreken. Net als op een aanbiddingsavond! Je kunt staand zingen, of erbij gaan zitten of liggen. Ik dans ook weleens voor God. Hoe vaker je dit doet, hoe vrijer je wordt en hoe fijner het wordt. Er is niemand die naar je kijkt, je kunt dus helemaal jezelf zijn en voor God zingen op een manier die bij jou past.

Tip 5: Schrijf iets moois aan God

Sommige mensen houden een dagboek bij, maar je kunt ook een gebedsboek bijhouden. Hierin schrijf je op wat je tegen God wil zeggen en waar je voor wil bidden en danken. Je kunt ook gewoon je dagboek tot God richten. Dan schrijf je ‘lieve God’ in plaats van ‘lief dagboek’. Sommige mensen schrijven God een brief wanneer ze boos zijn en verscheuren die daarna. Anderen schrijven hun gedachten op, of schrijven liedjes. Misschien zijn gedichten wat voor jou?

Tip 6: Lees een goed boek over een onderwerp waar jij benieuwd naar bent

De Bijbel kan soms een beetje moeilijk zijn om te begrijpen. Ik lees dan vaak boeken over een bepaald geloofsonderwerp. In die boeken wordt veel naar de Bijbel verwezen. Zo kunnen bepaalde stukken ineens begrijpelijk worden en in ander licht komen te staan. Boeken over een bepaald onderwerp kunnen ook een goed overzicht geven van wat er in de Bijbel staat over dat onderwerp. Ook zijn ze vaak toegankelijker en makkelijker te lezen dan de Bijbel zelf.

Tip 7: Doe eens een gebedswandeling

Bidden kan soms best moeilijk zijn, maar eigenlijk houdt het niet meer in dan dat je God verteld wat je bezighoudt. Dit kan voordat je gaat slapen of op andere momenten op de dag, maar je kunt ook een stukje gaan wandelen. Tijdens de wandeling kun je met God praten, alsof Hij naast je wandelt. Zo krijg je frisse lucht en kun je je gedachten ordenen samen met Hem. Je kunt tijdens je wandeling muziek luisteren, maar je kunt ook gewoon luisteren naar de geluiden om je heen.

Tip 8: Neem deel aan een kring

Sommige mensen ervaren God het sterkst wanneer ze met anderen zijn. Ze zien wie Hij is in de mensen om hen heen. Andere mensen vinden het moeilijk om in hun eentje met God bezig te zijn. In beide gevallen kan het helpen om deel te nemen aan een kring – een soort gespreksgroep. In deze groep kun je samen praten over het geloof, lachen en samen eten. Vaak zijn kringen plekken waar mensen erg close met elkaar zijn en echt op elkaar kunnen bouwen. Men helpt elkaar en bemoedigd elkaar in de reis met God. Anderen kunnen je ook inspireren en je verder helpen als je vast loopt in je geloof. Je kan vast een kring vinden in de kerk of bij een studentenvereniging of: doe een Alpha Youth!

Tip 9: Wees eens stil

God spreekt ook in de stilte. Misschien heb je dit nog nooit gedaan maar in de stilte hoor je je gedachten heel duidelijk, maar ook de zachte stem van God. Voor mij klinkt God stem als die van een gedachte, maar dan nog iets zachter. In de stilte kun je God beter horen. Je kunt hierbij ook je eigen gedachten opschrijven, en het gesprek dat je hebt met God.

Tip 10: Betrek Hem bij wat je doet

Ik heb door de dag heen heel veel gedachten. “Wat is het lekker weer”, tot “Ik moet niet vergeten boodschappen te doen”. God verlangt naar contact met ons. Je kunt je gedachten ook naar God richten. Dan zeg je bijvoorbeeld: ‘’God wat is het mooi weer hé. Bedankt!” of ”Ohja, wilt u me helpen onthouden dat ik nog boodschappen moet doen?” Je mag met alle kleine dingetjes bij Hem komen. Hij hoort zo graag van je! Als je je dag vult met dit soort korte gesprekjes, voelt God heel erg dichtbij.

'In de stilte hoor je je gedachten heel duidelijk, maar ook de zachte stem van God.'

God geeft kracht

Verlangen naar God komt van de Heilige Geest. Als je eigenlijk niet zo naar God verlangt kun je Hem vragen om meer verlangen en of je Hem op een nieuwe manier mag leren kennen. Eigenlijk zijn we vissen die tegen de stroom in zwemmen. Het zal ons altijd moeite blijven kosten om vooruit te gaan in onze relatie met God, omdat andere dingen ons bij Hem vandaan kunnen houden. God geeft ons de kracht om door te gaan en om te blijven groeien.

Ga dus op zoek naar wat bij je past. Laat je uitdagen door anderen die misschien verder zijn! Je hoeft je niet minder te voelen, maar laat je door anderen aanwakkeren! God houdt van je zoals je bent en Hij verlangt ernaar om een band met je op te bouwen, een bijzondere band die Hij met niemand anders heeft. Je hoeft je dus niet af te vragen of je wel genoeg aan je geloof doet. Weet dat het daar niet om gaat. Het gaat erom dat God intens naar je verlangt en ernaar uit ziet dat jij bij Hem komt. Dan zal Hij je laten zien wie Hij is en je hart steeds mooier maken.

Meer tijd doorbrengen met God?

Doe mee met Alpha Youth!