Wat is een depressie?
Het is vandaag blue monday, officieel de meest depressieve dag van het jaar. Drie van de tien jongeren voelt zich regelmatig depressief. Misschien ben jij wel een van die jongeren. Of ken jij iemand die zich depressief voelt. Wij gingen in gesprek met Aty Hollander. Een therapeut die jongeren die zich depressief voelen, helpt. We vroegen haar hoe je uit een depressie kan komen, hoe je iemand met een depressie kunt helpen en wat een depressie nu eigenlijk is.
Aty vertelt dat depressie is dat je je zes weken of langer minimaal vijf dagen per week rot voelt. “Het voelt een beetje alsof het mistig is in je hoofd, alsof het vol zit met zaagsel. Je energie ‘loopt’ weg, je denken vertraagt. Alles is zwaarder.”
Grote tegenstellingen
Aty vertelt verder: “daarnaast zie je dat deze gevoelens vaak samengaan met problemen met eten en slapen. Dat gaat meestal op twee manieren: of je eet heel veel, vaak ongezond, of je hebt helemaal geen trek. Bij slapen werkt dat hetzelfde. Of je bent rusteloos of je slaapt enorm veel. Doordat die tegenstellingen bij slapen en eten, maar ook bij andere symptomen, zo groot zijn, voelen mensen met een depressie zich vaak onbegrepen.”
'We denken dat we sociaal zijn door veel online te zijn, maar missen het échte contact met elkaar.'
De symptomen zijn duidelijk. Maar hoe komt het nu precies dat je een depressie krijgt? Volgens Aty zijn daar veel oorzaken voor. Ze noemt de drie belangrijkste. “Ten eerste leven we tegenwoordig vooral voor onszelf. We leven in een hele individualistische tijd. We denken dat we sociaal zijn door veel online te zijn, met elkaar te chatten op WhatsApp, maar we missen het échte contact met elkaar, waarbij je elkaar ziet. Niet voor niets durven de meeste jongeren niet te bellen. Dat gebrek aan echt contact kan een depressie veroorzaken.”
Echt contact houdt in dat je met elkaar praat over wat je voelt. Een van Atys favoriete uitspraken is “depressie is een gebrek aan expressie.” Expressie is het laten zien van of het vertellen over je emoties. Als mensen zich niet meer uiten, is de kans groot dat ze in een depressie terecht komen.
24 uur per dag aan
Een andere reden waarom veel jongeren depressief zijn, heeft ermee te maken dat we 24 uur per dag ‘aanstaan’. “School, werk en privé lopen door elkaar. Als je thuis bent, ben je nog steeds bezig met school en als je aan het werk bent, ben je nog steeds bezig met privé. Dat heeft er mee te maken dat we constant bereikbaar zijn, soms wel 24 uur per dag. We vinden het lastig om echt rust te vinden in ons leven. Dat gebrek aan rust kan ervoor zorgen dat je in een depressie terecht komt”
Depressie en burn-out
Dit is een van de punten waar depressie en burn-out op elkaar lijken, vertelt Aty. Bij een burn-out trekt je lichaam aan de noodrem. Je bent erg moe, maar hebt moeite met slapen. Je hebt nergens zin in en kan zelfs last hebben van angst- en paniekaanvallen. Eigenlijk valt een deel van je lichaam of geest uit. Je geest is wat er in je hoofd gebeurt, wat je denkt, voelt of wilt. Bij depressie gaat het meer om een totale stop van je lichaam en je geest, die vaak begint bij je gedachten.
'Depressie is een gebrek aan expressie.'
De derde reden die Aty noemt, heeft te maken met de cultuur van ons land. “Als kind krijgen we al te horen dat je alles kunt worden wat je wil worden. Daarnaast moet alles leuk zijn. Ik denk dat dat niet persé waar is. Een zes of zeven is ook voldoende, maar we leren dat je je leven altijd een tien moet kunnen geven. Begrijp je hoe hoog we de lat voor onszelf leggen? Stel je voor dat het jou niet lukt om te worden wat je wil worden. Dan faal je, toch? Dit zorgt ervoor dat we gestrest raken, faalangst krijgen en ons uiteindelijk zelfs depressie kunnen gaan voelen.”
We weten nu wat een depressie is. Maar wat als je depressief bent? Hoe kom je er dan uit? En wat kan je doen als je iemand kent die last heeft van een depressie? Dat lees je hier.
Heb jij zelf last van depressieve gevoelens? Weet dat het altijd oké is om hulp te vragen!
Behoefte aan vriendschap?
Doe mee met Alpha Youth!