Eenzaam zonder verbinding

Hoe kom je uit een depressie?

Driekwart van de jongeren met een depressie voelt zich eenzaam. Veel van die jongeren praten niet over over hun depressie met anderen. Terwijl dat juist belangrijk is. In je eentje kom je er volgens Aty Hollander niet uit. Aty is een therapeut die jongeren die zich depressief voelen, helpt. We vroegen haar hoe je uit een depressie kunt komen.

Taboe

Dat jongeren het lastig vinden om over hun rotgevoel te praten, heeft volgens Aty te maken met het taboe dat er heerst op je rot voelen. “We leven in een tijd waarin verwacht wordt dat je je blij voelt. Dat wordt versterkt door de beeldcultuur die is ontstaan door sociale media. Denk bijvoorbeeld aan Instagram. Daar zie je toch vooral foto’s van mensen die zich blij voordoen. Terwijl dat niet het hele verhaal is, maar daar praten we liever niet over. Wat je ziet bij een depressie is dat mensen zich terugtrekken. Mensen praten niet over waar ze mee zitten. Als mensen niet praten over hun rotgevoel, maakt dat het alleen maar erger.”

Gebrek aan jezelf uiten heeft volgens Aty te maken met verbinding. “Ik geloof dat verbinding een de belangrijkste onderdelen van je identiteit, wie je bent, is. Als we niet in verbinding staan, gaat het fout.” Met verbinding bedoelt ze het contact met andere mensen, maar ook met God, jezelf en wat je voelt.

'Verbinding is één van de belangrijkste onderdelen van wie je bent.'

Samen verantwoordelijk

“Zonder verbinding ben je eenzaam. Vaak komt depressie voort uit eenzaamheid.” Volgens Aty kan een depressie er dus voor zorgen dat je eenzaam wordt, maar het werkt ook andersom. Niet in verbinding staan kan er ook voor zorgen dat je je depressief gaat voelen. Wel legt Aty uit dat er een verschil is tussen verbinding voelen en weten dat je in verbinding staat. “Als je je eenzaam voelt, betekent dat niet altijd dat het ook zo is. In elke relatie ben je daar samen verantwoordelijk voor. Als bijvoorbeeld een oud vrouwtje alleen in een verzorgingshuis zit, kan ze zich eenzaam voelen, maar ze kan er ook voor kiezen om koffie te gaan drinken bij de buurman, waardoor ze zich minder eenzaam zal voelen.”

Praten over wat je voelt kan je helpen uit een depressie te komen. Maar misschien heb jij niemand om mee te praten over wat je voelt. Dan is mijn advies om op zoek te gaan naar iemand die jou echt kunt helpen, zoals bijvoorbeeld Aty.

Praten is niet de enige manier van jezelf uiten. Vaak laat Aty de jongeren die ze helpt, schilderen. “Soms zeggen ze dat ze helemaal niet goed kunnen schilderen, maar dat maakt niet uit. Laat maar gewoon zien wat je voelt.”

Van negatief naar positief 

Maar ook zingen en schrijven helpt. “Pas vroeg ik iemand een Spotify-playlist te maken met nummers die laten zien hoe hij zich voelt. Dat werd best wel een negatieve lijst. Maar toen heb ik hem ook gevraagd een hoopvolle lijst te maken.” Het is een manier om de focus van het negatieve naar het positieve te krijgen.

'Alles wat je aandacht geeft, groeit.'

Aty legt uit dat het meestal niet lukt om negatieve gedachten gelijk om te zetten in positieve gedachten. Maar er is wel een andere manier om de negatieve gedachten naar de achtergrond te krijgen. “Een meisje die ik behandel zei steeds dat ze zichzelf lelijk vond, terwijl ze echt knap was. Ik vroeg aan haar wat ze lelijk vond aan zichzelf. Ze vertelde me dat ze zichzelf te dik vond. Ik vroeg haar wat ze wel mooi vond aan haarzelf. Dat waren haar handen. Op die manier zet je een nieuwe, positieve gedachte naast de negatieve gedachtes. Als je dat vervolgens uitbreidt en daarop focust zullen de positieve gedachtes steeds groter worden en hopelijk uiteindelijk ‘winnen’ van de negatieve. Alles wat je aandacht geeft, groeit.”

Lichtjes aan de horizon

Naast jezelf uiten, raadt Aty de mensen die bij haar in therapie zijn aan om drie keer per week te gaan wandelen. Je hersenen maken bij het bewegen een stofje aan waardoor je je beter voelt. Naast beweging is voeding ook erg belangrijk. Zo zijn peulvruchten heel goed. In peulvruchten zit een stofje dat er voor zorgt dat je je goed voelt. Als laatste tip adviseert Aty om leuke dingen te doen. “Zorg dat je lichtjes aan de horizon hebt, dingen waar je naar uit kunt kijken. Ga bijvoorbeeld naar een concert. Misschien heb je er helemaal geen zin in als je de tickets koopt, maar doe het toch.”

We weten nu dus wat een depressie is en hoe je eruit kunt komen. Kort samengevat zijn dit de tips die Aty daarvoor geeft:

  1. Praat over wat je voelt
  2. Probeer te focussen op positieve dingen
  3. Ga bewegen
  4. Eet gezond
  5. Ga leuke dingen doen

Behoefte aan goede vriendschappen?

Doe mee met Alpha Youth!