Waarom doen mensen dat?

Wat is vasten?

Rond de tijd van Pasen hoor ik het steeds vaker om me heen: mensen gaan vasten. Niet alleen van eten, tegenwoordig ook van social media, alcohol, roken of tussendoortjes. Maar wat is vasten eigenlijk en waarom doen mensen dat?

‘Ben jij aan het vasten op dit moment?’ Ik vroeg dit uit nieuwsgierigheid aan onze volgers op Instagram en wat bleek: bijna 40% is nu aan het vasten. De mensen die nu aan het vasten zijn, doen dit vaak veertig dagen lang, de veertig dagen vóór Pasen. Dit heet de veertigdagentijd.

Wat is vasten eigenlijk? Vasten betekent volgens het woordenboek: ‘Met opzet niets of weinig eten gedurende een bepaalde periode.’ Misschien ken je het als iets wat vooral moslims doen tijdens de ramadan. Maar ook christenen doen het regelmatig. Er zijn meerdere stukken in de Bijbel te vinden waar je kan lezen dat mensen vasten. Maar wat ik mezelf afvroeg: waarom doen mensen dat NU nog? Ik besloot het te gaan vragen aan vier jongeren die nu aan het vasten zijn. Lees hieronder meer!

'Ik ben aan het vasten van alcohol en frisdrank.'

Waarvan zijn jullie aan het vasten?

Fleur Grift (20 jaar): ”Ik ben veertig dagen aan het vasten van Snapchat. Ik was er per dag wel een paar uur per dag met Snapchat bezig. De hele tijd had ik het gevoel dat ik het moest bijhouden. Toen heb ik er een berichtje op gezet: ik ben even offline. Vervolgens heb ik de app verwijderd. Sindsdien heb ik er niet meer op gekeken.”

Wilco Thomassen (19 jaar): ”Ik ben aan het vasten van klagen. Dat betekent dat ik deze periode bewust oplet of ik niet negatief denk of iets negatiefs uitspreek. Het is natuurlijk de bedoeling dat ik dit na Pasen voortzet maar deze periode gebruik ik om me daar extra op te focussen.”

Celine Hokse (17 jaar): ”Ik ben aan het vasten van YouTube. Vaak voordat ik ging slapen, scrolde ik gewoon door de aanbevolen video’s op Youtube voordat ik ging slapen en klikte ik random wat aan. Telkens dacht ik: ‘nog eentje dan’, en vervolgens keek ik er dertig en ging ik veel te laat slapen. Nu ga ik veertig dagen niet op Youtube.”

Matthijs Spek (18 jaar): ”Ik ben aan het vasten van alcohol en frisdrank. Ik drink nu in plaats van frisdrank en alcohol veertig dagen alleen maar water. Normaal dronk ik in het weekend lekker een biertje en doordeweeks pakte ik frisdrank erbij. Dat doe ik nu niet.”

Is het moeilijk om veertig dagen te vasten?

Fleur: ”Het lukt aardig goed. Als het niet lukt, is dat natuurlijk niet erg. Het is voor christenen niet verplicht om mee te doen. Ik zou het zelf wel aanraden! Ik merk dat ik er rustiger van wordt en minder gestrest. Het leven is druk en je moet de hele tijd presteren. Vasten is voor mij een pauze. Even de telefoon weg geeft al heel veel rust.”

Wilco: ”Het is wel lastig maar ik heb een notitie achter op mijn laptop geplakt als herinnering. Mijn laptop gebruik ik veel, dus ik kijk er vaak naar. Omdat een aantal van mijn vrienden ook aan het vasten zijn, spreken we daar weleens over met elkaar. Ze wijzen me er ook op als ze me betrappen op een negatieve opmerking.”

Celine: ”Het begin vond ik wel moeilijk. Het zit dan nog in je systeem. Dat was een omschakeling. Het moet even uit je routine. Nu lukt het wel. Je moet ook realistisch blijven en een doel kiezen wat je echt kan behalen.”

Matthijs: ”Nee, het is niet moeilijk. In het begin moet even de knop om. Het is ook hoe je ernaar kijkt: ik vind frisdrank lekker, maar ik wil het nu niet. Als je het gaat zien als: ik vind frisdrank lekker maar ik mag het nu niet, dan wil je het juist heel graag. Het is niet verplicht als christen om te gaan vasten. Je wordt er niet heiliger of vromer van. Als jij het niet prettig vindt, dan moet je het niet doen. Het is meer een manier om meer bezig te zijn met de tijd van Pasen.”

Waarom vasten jullie?

Fleur: ”Ik vast om meer met mijn geloof bezig te zijn. Nu neem ik even afstand van de dagelijkse dingen en probeer ik me te richten op God. Ik houd me bezig met de vraag: Wie is God en wat betekent Hij voor mij? Daarnaast denk ik na over Pasen en krijg ik meer besef waar het om gaat.”

Wilco: ”In deze periode ben ik meer met het geloof bezig. Juist doordat ik ervoor kies iets niet te doen wat ik normaal iedere dag doe, sta ik elke dag stil bij mijn persoonlijk geloof. Dat maakt me bewuster en ik ben meer bezig met God. Het is een mooie manier om iets aan te pakken waar je mee worstelt of wat je lastig vindt, zoals ik met klagen. Zo’n vastentijd geeft dan een bepaalde periode aan. Je weet hoe lang het duurt en je weet dat anderen ook ermee bezig zijn.”

Celine: ”Op onze jeugdvereniging moedigden ze ons aan om te gaan vasten. Ze adviseerden om van iets te vasten wat veel tijd kost maar eigenlijk niet nodig is in je leven. Toen heb ik er even over nagedacht en koos ik voor Youtube. Vasten geeft een doel. Het is niet dat YouTube kijken helemaal niet mag, maar zoveel is niet goed. Het moet even helemaal uit mijn systeem. Daarnaast wilde ik meer met het geloof bezig zijn. Ik ben begonnen aan een Bijbelleesplan en probeer elke dag een stukje Bijbel te lezen. Soms sla ik nog wel een keertje over, het is even wennen.”

Matthijs:”‘Ik maak meer tijd vrij om met God bezig te zijn. Zo bereid ik mezelf met vasten voor op een tijd die komt: Pasen. Het zet me stil daar waar ik stil bij wil staan.”

'Sinds ik vast van YouTube slaap ik beter.'

Wat merk je van het vasten?

Fleur: ”Ik ben minder met mijn telefoon bezig. Daardoor krijg ik nu meer rust. Ik heb meer tijd over voor andere dingen. Het leven is druk, en door social media wordt die nog drukker. Maar waarom zijn social media eigenlijk nodig? Nu heb ik meer tijd voor stille tijd. Stille tijd betekent voor mij een stukje lezen uit de Bijbel. Dat doe ik door een bijbelleesplan op een Bijbelapp. Soms werk ik een stukje Bijbeltekst uit in een schriftje, dat is nu een soort bijbeldagboekje.”

Wilco: ”Mensen om me heen geven aan dat er iets anders aan me is. Ik ben een stuk positiever! Eerder was ik geneigd om te reageren met iets negatiefs bijvoorbeeld met de opmerking: ‘Waar slaat dat op!’ Nu houd ik dat voor me en laat ik het los of ik bekijk het positiever en maak er een grapje over. Ook qua geloof bekijk ik dingen positiever. Als er bijvoorbeeld iets ergs gebeurt, ben ik snel geneigd om het van de negatieve kant te bekijken en vraag ik aan God: Waar bent u?

Nu probeer ik te zien wat God mij wel geeft, en dat maakt me een stuk dankbaarder. Laatst wilde ik de trein naar Nijmegen pakken en toen had ik die net gemist. Ik was super chagrijnig. Toen de trein aankwam, ben ik toch een stukje Bijbel gaan lezen. Iemand die tegenover mij zat, zag dat en vroeg daarnaar. We hebben toen een vet mooi gesprek gehad. God liet me toen zien dat uit iets negatiefs iets heel moois kan komen.”

Celine: ”Ik sliep hiervoor slecht. Ik keek dan Youtube net voor het slapen gaan. Nu merk ik dat ik al wat meer slaap.”

Matthijs: ”Normaal nam ik de pauze op school even een flesje cola. En tijdens de eerste week vasten ging ik direct een weekendje weg met Alpha. Toen stond de frisdrank elke dag op tafel maar ik heb niet één bekertje genomen. Tijdens deze vastentijd kies ik bewust om dat niet te doen. Ik hoef niet alles te hebben. Het is luxe wat ik allemaal heb. En soms mag het best een beetje minder luxe allemaal.”

Tip aan jongeren die willen vasten

Ben jij geïnspireerd en wil jij vasten misschien uitproberen? Dit is een tip van de jongeren: begin met iets waarvan je moeilijk los kan komen. Het hoeft niet meteen iets heel groots te zijn, maar wel iets wat nu té veel tijd inneemt. Bijvoorbeeld je telefoon, televisie kijken op de bank, social media of veel werken. Door daar eens helemaal los van te komen, heb je automatisch meer tijd over. Meer tijd voor de dingen die je écht belangrijk vindt. Meer tijd om op zoek te gaan naar God ?!

Wil je meer tijd maken voor God?

Doe mee met Alpha Youth!