Ik lees de bijbel niet

Ik lees de bijbel niet. Op zondag in de kerk ontkom ik er niet aan, maar als ik alleen ben sla ik bijna nooit een bladzijde open. Toch ben ik een christen. Kan dat wel?

Christenen zien de bijbel als Gods manier om met ons te praten. Daarin geeft hij ons richtlijnen voor een goed leven en probeert Hij een relatie met ons te krijgen. Ook staat er een dosis aan verhalen in die mij zouden helpen om meer op Jezus te lijken. Ik lees de bijbel niet, ondanks dat ik dat weet. Het lukt me gewoon niet om de bijbel er iedere dag even bij te pakken.

Vaak heb ik geen tijd (lees: zin) of weet ik niet waar ik moet beginnen. Ook vind ik de bijbel soms moeilijk te lezen. Toch lijkt het me wel tof om elke dag even stil zijn voor God. Daarom ben ik op zoek gegaan naar wat tips die kunnen helpen.

Tip 1: Kies een goed moment
Het is handig om een vast moment te nemen voor het bijbel lezen. Voor de één is dit ‘s ochtends vroeg en voor de ander vlak voor het slapen. Je kunt ook proberen in de trein of bus de bijbel er bij te pakken in plaats van de Metro of de Sp!ts. Kies een moment dat goed bij jou past.

Tip 2: Maak het een gewoonte
Van alles wat we op een dag doen komt 45 procent voort uit gewoontegedrag. Je avondeten of het poetsen van je tanden vergeet je niet zo snel. Dat doe je uit gewoonte en daarnaast is het goed voor je. Zo is het ook met bijbel lezen. Wanneer je hier elke dag de tijd voor neemt wordt het een gewoonte en vergeet je het minder snel.

Tip 3: Maak een plan
Mijn telefoon heb ik altijd bij me. Deze is niet meer weg te denken in onze samenleving. Download een bijbel-app zoals YouVersion of Olive Tree. Hierin kun je leesplannen maken die jou er elke dag aan herinneren om even de bijbel te lezen. Kies voor een thema dat je interesseert. Daarnaast heb je op deze manier altijd de bijbel op zak. Als je niet zo van de apps bent kun je natuurlijk ook ‘ouderwets’een dagboek aanschaffen en daarin een leesplan volgen. Op die manier maak je het makkelijker voor jezelf en lastige teksten worden vaak uitgelegd.

Hopelijk helpen deze tips jou (en mij) om het bijbel lezen iets makkelijker te maken. Ik ga het in ieder geval een kans geven. Vanaf morgen. Jij ook?

Tim BosmanAuteur: Tim Bosman
Leeftijd: 21 jaar
Hobby’s: Voetbal, Facebook, met vrienden zijn.
Welke levensles wil je iedereen meegeven? A winner never quits, quitters never win.
Geloof je dat er meer is? Ja zeker. Ik geloof in een God die altijd bij me is en voor me zorgt.

Meer over dit onderwerp lezen?