Een bijzonder persoon

Wie is Jezus?

Geen mens heeft de wereld zo veranderd en op zijn kop gezet als Jezus. Uit onderzoek blijkt dat Jezus de belangrijkste figuur uit de geschiedenis is. Hoe dat komt? We leggen het uit.

De belangrijkste figuur uit de geschiedenis stierf aan een kruis. Jezus was maar drie jaar actief geweest als leraar in Israël. Van al zijn speeches en levenslessen had hij niets opgeschreven. Zijn volgers had Hij tegen zich in het harnas gejaagd en Zijn allerbeste vrienden waren bang en trokken zich in eerste instantie na zijn dood terug op een zoldertje. Niet echt een indrukwekkend resultaat voor zo’n belangrijk figuur.

Jezus heeft impact

Maar Jezus stond ook op uit de dood. Ongelofelijk maar waar! En dat moment is het startsein voor een nieuw geluid in de wereld. Jezus’ leven en onderwijs kregen impact op de cultuur. Neem bijvoorbeeld emancipatie. Jezus is de eerste man die vrouwen serieus neemt. Vrouwen krijgen in de Bijbel een belangrijke rol. Dat was bizar in Jezus’ tijd. En wat te denken van muziek? Waar was deze wereld zonder artiesten als Bach, Johnny Cash en U2? Mensen die muziek hebben gemaakt, geïnspireerd op  Jezus.

Maar ook in de gezondheidszorg zijn Jezus sporen terug te zien. Hij starte een revolutie van barmhartigheid. Hij introduceerde het begrip liefde. Een liefde die inhoudt dat ieder mensenleven waarde heeft voor God. Jezus zorgt voor mensen die in Zijn tijd bijna geen rechten hebben. Weduwen, wezen, vreemdelingen, armen, gevangenen, zieken en misvormden. Jezus zoekt ze op, net als Zijn volgers. Dit is het begin van wat later ziekenhuizen zouden worden. Vele hebben tot op de dag van vandaag namen die naar het christendom verwijzen.

Onderzoek

Natuurlijk zijn we niet compleet in deze beperkte blog. Aan het begin van Jezus’ werk op aarde was er een man met de naam Nathaniël. Hij had zo zijn bedenkingen bij de dingen die over Jezus werden gezegd. Filippus, zijn vriend die Jezus al wel volgde, daagde Nathaniël uit: ‘Ga zelf maar kijken’. Een uitnodiging die Filippus de kans biedt om dat wat Jezus vertelde, op de proef te stellen en te onderzoeken.

Ook onderzoeken wie Jezus was?

Doe mee met Alpha Youth!