GESPOT: een ECHTE superheld!

‘I can be your hero, baby.’ Fijn aanbod, Enrique Iglesias! Maar helaas voor jou, je bent niet de enige die dit aanbod doet. We hebben meer helden die ons komen redden. Batman vs. Superman verscheen dit jaar in de bioscoop, op dit moment draait de nieuwste film van Marvel’s Captain America en ik zit ook al een paar maanden te wachten op de slotfilm van de X-Men series die eind mei verschijnt!

Het zijn allemaal helden die ons komen redden en dat ook nog eens doen met veel actie, charme en spierballen. Heerlijk. Maar waarom zijn we zo geobsedeerd met superhelden? Waarom kijken we graag naar mensen die krachten hebben die wij niet bezitten en die harder rennen dan wij ooit zouden kunnen?

Verwoestende natuur
Weet je, ik denk dat dit komt omdat we eigenlijk allemaal wel doorhebben dat deze wereld kapot is. Er zijn heel veel mooie momenten, begrijp me niet verkeerd, het leven is waard geleefd te worden. Maar tegelijkertijd gebeuren er dingen waar we niets aan kunnen doen…

Mensen van wie we houden worden ziek, de natuur grijpt soms verwoestend om zich heen en ons lichaam takelt af naarmate we ouder worden. Dan heb ik het nog niet eens gehad over het kwaad dat in onszelf schuilt: kinderen worden gepest, partners die elkaar trouw hebben beloofd, gaan met iemand anders naar bed, jonge vrouwen worden aangerand. Deze wereld is kapot, wij zijn kapot.

‘Dat is de reden waarom we zo kicken op superhelden films!’

Dat is de onderliggende reden waarom wij zo kicken op superhelden films denk ik. We houden van de actie, de humor, de mooie mannelijke en vrouwelijke acteurs, maar we houden ook van het verhaal, want we herkennen het maar al te goed en we verlangen ergens allemaal naar een superheld die ons redt uit een wereld vol ellende.

Geen jetpack nodig!
Jezus Christus claimt in de Bijbel dat hij een held wil zijn die ons bevrijdt, maar dit doet hij wel even helemaal anders dan de helden die we op het bioscoopscherm voorbij zien komen. Hij heeft geen jetpack of schild van vibranium, dat klopt. Maar wat hem vooral anders maakt is zijn liefde. Jezus houdt van ons en weet in welke kapotte staat de wereld en haar bewoners verkeren. Hij wist ook dat de enige echte oplossing was om zelf naar de aarde te komen en te sterven in onze plaats. Mensen gaan nog steeds op een gegeven moment dood, dat klopt. Maar omdat Jezus voor ons stierf hebben we een rotsvaste hoop tijdens ons leven op aarde en kunnen we na onze dood het eeuwige leven ontvangen.

‘We verlangen naar iemand die nooit opgeeft en ons redt!’

Mijn conclusie is dat het allemaal hartstikke logisch is dat we met z’n allen graag naar superhelden films kijken. Het is een weerspiegeling van waar we eigenlijk allemaal naar verlangen: Iemand die nooit opgeeft en ons redt en laat het verhaal van Jezus Christus nou geen vermakelijke film van anderhalf uur zijn, maar iets wat echt is gebeurd!

De volgende Marvel film – Guardians of the galaxy, Vol 2 – verschijnt eind april op het grote scherm. Als je in de tussentijd benieuwd bent geworden naar een superheld die echt bestaan heeft, kijk dan eens of er een Alpha cursus in jouw buurt is. Dat is een verzameling van mensen die ook meer willen weten over Jezus. Je bent welkom!

Meer over dit onderwerp lezen?