Bang voor de Heilige Geest

Ik weet niet hoe het voor jou is, maar als ik nadenk over geesten en spoken kan ik niet ontkennen dat ik een beetje bang ben hiervoor. In thrillers en horrors worden spoken en geesten als gevaarlijk en enorm spannend uitgebeeld. Ik ben dus ook een beetje bang voor de Heilige Geest.

Misschien ken je hem wel ‘Casper het spookje’,  ‘Een spook anders dan andere spoken’. Hij wilde altijd vriendjes zijn met anderen, maar iedereen was bang voor hem. Ik vond het altijd spannend en twijfelde steeds weer of Casper echt lief was, spoken of geesten waren altijd eng.
Ik weet niet hoe het voor jou is, maar als ik nadenk over geesten en spoken kan ik niet ontkennen dat ik een beetje bang ben hiervoor. In thrillers en horrors worden spoken en geesten als gevaarlijk en enorm spannend uitgebeeld. Als kind was dit in sprookjes al zo. Je wist nooit wat je verwachten kon van deze spoken of geesten, maar op je hoede moest je zeker zijn! Ik hoef me dan ook maar een klein beetje in deze wereld te verdiepen en al mijn voelsprieten staan op scherp.

In de Bijbel gaat het ook veel over een geest. Dit is de geest van God, ook wel Heilige Geest genoemd. Het woord geest gaf mij dus de kriebels, maar maakt het ook verschil dat dit de geest van God is? Voor mij wel en dat heeft alles te maken met hoe ik God zie.
Laat ik het zo uitleggen: Als iemand jou een cadeau wil geven, maar jij vertrouwt die persoon totaal niet, wat zou jij dan doen?
Ik zou het cadeau niet aannemen, er zou namelijk van alles in kunnen zitten. In de Bijbel lezen we dat de Heilige Geest iemand is die je kunt ontvangen. God wil Hem aan jou geven, als een goed cadeau (Bijbel :Lucas 11). Of je Hem aan wilt nemen is aan jou. Voor mij is het heel belangrijk om te weten wie die persoon is die mij het cadeau geeft. Hoe is de Heilige Geest, of hoe is God eigenlijk?

Casper het spookje was anders dan andere spoken. De Heilige Geest geeft liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, mildheid, trouw, tederheid en zelfbeheersing (Bijbel: Galaten 5). De Heilige Geest is dus ook anders dan andere geesten! Dit zijn super mooie dingen, als je het mij vraagt. Die liefde staat er niet voor niets als eerste! God is liefde en dat wil Hij jou geven. Dit maakt voor mij de Heilige Geest een stuk minder eng. Wat zou er gebeuren als jij Hem dichtbij laat komen in je leven? Wat als je Hem een klein beetje controle geeft? Wat houdt jou tegen?

 

 

Wikje AardenAuteur: Wikje Aarden