Waarom vasten?

Veertig dagen geen social media, geen alcohol, geen vlees of geen chocola: het is de vastentijd. Veel mensen kiezen er tijdens deze veertig dagen voor om iets niet, of juist wel, te doen. Maar niets wat wij doen kan ervoor zorgen dat God ons NOG MEER gaat liefhebben. God geeft en wij mogen ontvangen. Waarom zou je dan nog gaan vasten?

Zelf probeer ik veertig dagen geen chocola te eten. Soms knap lastig als er overal paaseitjes opduiken. En een warme kop thee is toch nét wat lekkerder wanneer er een stukje (of twee, of drie) Tony’s Chocolonely naast ligt. Maar het brengt me niet direct dichterbij God, zoals dagelijks Bijbellezen of bidden dat misschien wel zou doen. Wat heeft het dan voor zin?

‘Met vasten ontvang ik geen hemelpunten’

Wanneer ik bijna naar zo’n paaseitje grijp, denk ik heel even aan Jezus. Niet dat mijn ‘lijden’ in verhouding staat bij wat Hij heeft doorgemaakt, maar het helpt me wel om wat meer stil te staan bij de tijd die Jezus doormaakte voordat Hij moest sterven. Voor mij.

40 dagen vasten van CHOCOLA!
Met vasten ontvang ik geen hemelpunten. God gaat ook niet meer van me houden wanneer ik veertig dagen geen chocola eet. Maar als ik af en toe stil sta bij wat Jezus voor me heeft gedaan, maak ik de tijd rond Goede vrijdag en Pasen wel bewuster mee. De moeite waard om eens te proberen!

Ben jij aan het vasten? Waarom wel of niet? Laat het ons weten via een mailtje of een DM op Instagram!

Meer over dit onderwerp lezen?