Hoe kan je iemand met een depressie helpen?

We vroegen onze volgers op Instagram of ze iemand kennen die depressief is. 81% van de ruim honderd mensen die reageerden, gaf aan zo iemand te kennen. De kans is dus groot dat jij iemand kent die depressieve gevoelens heeft. Maar wat kan jij doen om zo iemand te helpen? We vroegen het aan Aty Hollander, een therapeut die jongeren die zich depressief voelen, helpt.

Aty legt uit hoe belangrijk het is dat depressieve jongeren hulp krijgen. “Het is niet mogelijk om alleen uit een depressie te komen. Wel kan het zonder professionele hulp, maar dat is lastig.”

Hoe doe je het goed?
Aty merkt dat vrienden en familieleden van jongeren die bij haar aankloppen, vaak niet weten hoe ze om moeten gaan met iemand die zich depressief voelt. En dat begrijpt ze. Je kunt het bijna niet goed doen.

“Wil je een tip of wil je begrip?”

“Een van de grootste fouten die mensen maken die willen helpen, is aankomen met een stappenplan. Mensen met depressie hebben daar geen behoefte aan. Waar het bij depressie om draait is dat je begrip toont en erkenning laat zien. Dat doe je door te vragen wat iemand voelt en nodig heeft. Ik vraag vaak aan jongeren die zich depressief voelen wil je een tip of wil je begrip? Uit onderzoek is gebleken dat de verhouding tussen begrip en tips 80/20 is, dus in een gesprek is het belangrijk om tachtig procent begrip te tonen en maar twintig procent tips te geven.”

Neem depressie serieus
Wat het nog lastiger maakt is dat mensen met een depressie zich vaak niet begrepen voelen en dan zeggen ‘laat me maar’. Aty legt uit wat je dan kunt doen: “Als mensen dat zeggen, vraag dan of je ze bijvoorbeeld later terug mag bellen. Zeg niet ‘bel me maar als ik je kan helpen’, want dat gebeurt niet. Als je dat zegt, laat je eigenlijk zien dat je depressie niet serieus neemt. Een depressie zorgt er namelijk voor dat mensen zich terugtrekken en zichzelf isoleren, dus hebben ze het juist nodig dat je dat niet laat gebeuren.”

“Het heeft ook voordelen…”

Maar Aty vindt ook dat je soms de moeilijke vragen moet stellen om een spiegel voor te houden. “Ik vraag de mensen die ik help weleens of ze echt uit de depressie willen komen. Ik bedoel, het heeft ook voordelen. Als je depressief bent, krijg je vaak extra aandacht en hoeft je minder verantwoordelijkheid te dragen.”

Blijf doen wat je deed
Een ander advies dat Aty geeft is om te blijven doen wat je deed met de mensen die depressieve gevoelens hebben. “Sportte je altijd met elkaar, blijf dan met elkaar sporten. Praatte je altijd met elkaar, blijf dan praten. Ging je altijd samen naar de film, blijf dat doen.” Dat zorgt ervoor dat de persoon die zich depressief voelt, niet de kans krijgt zich helemaal terug te trekken. Daarnaast zorg je ervoor dat er voor die persoon lichtpuntjes zijn, één van de dingen die helpen om uit een depressie te komen, zoals je in de vorige blog kan lezen.

“Ik had het idee dat ik eindelijk begreep wat een depressie is”

In de afgelopen blogs hebben we gelezen wat een depressie is, hoe je eruit kunt komen en wat je kunt doen om mensen die zich depressief voelen te helpen. Toen ik bij het interview met Aty vandaan liep, had ik het idee dat ik eindelijk een beetje begreep wat een depressie is en wat ik kan doen om mensen met een depressie een steuntje in de rug te geven. Ik hoop dat jij dat ook hebt.

Zoek hulp
Ook als jij je depressief voelt, hoop ik dat deze blogs je helpen. Maar zoals je hebt gelezen kom je er alleen niet uit. Mijn advies is om hulp te zoeken bij mensen die je echt kunnen helpen, zoals Aty. En onthoud, er is hoop!

Meer over dit onderwerp lezen?