'Ik was bang dat ik de enige niet-gelovige zou zijn.'

Yo-en en Manon
17 jaar
Yo-en en Manon zijn nog betere vriendinnen na Alpha Youth

'Ik was bang dat ik de enige niet-gelovige zou zijn.'

Op een middag zit Yo-en lekker Youtube video’s te bekijken. Ze ziet een video van Nina die het zangprogramma Idols won. Nina vertelt in die video over Alpha Youth en zegt dat zij die al vier keer heeft gevolgd. Yo-en vindt het leuk klinken, maar wat is het? Ze kijkt nog een paar video’s en raakt enthousiast! Ze wil graag samen met haar beste vriendin Manon erheen. Maar Manon kent God helemaal nog niet, hoe zou ze reageren? Ze stuurt een appje en wacht in spanning af…

Yo-en en Manon zijn allebei 17 jaar oud en sinds een kamp van de middelbare school vriendinnen. Yo-en: ”Dat is nu ruim vijf jaar geleden. Ik zag Manon bij een paar paarden staan en stapte op haar af.” De meiden beginnen te lachen, wat ze gedurende het interview veel doen. Manon: ”Ja, ik zat een beetje te kletsen met de paarden, en daar stond opeens Yo-en. We begonnen te praten en het klikte meteen.”

Wat doen jullie zoal in jullie vriendschap?


Yo-en: ”Wij houden van veel afspreken met elkaar en lekker gek doen.” Manon lacht van herkenning en vertelt: ”Als we afspreken gaan we vaak muziek maken. Ik speel keyboard en Yo-en speelt gitaar.” Yo-en vult aan: ”En samen zingen we!’ Het blijkt dat de meiden ook dezelfde studie en bijbaan hebben. Manon: ”Ja, we zijn nu allebei geslaagd voor onze opleiding en hebben nu zes maanden vakantie!’ Yo-en: ”Ja, we hebben de opleiding Zorg en Welzijn versneld gedaan, dus hebben nu alle tijd voor een baantje!”

''Ik wist wel dat ze gelovig was, als ik bij haar eet dan bidden ze eerst voor het eten.''

Praten jullie weleens over het geloof in jullie vriendschap?


Manon: ”Ik wist dat Yo-en gelovig is; als ik bij haar thuis ga eten dan bidden ze eerst voor het eten. Maar voor de rest hadden we het daar niet echt over.” Yo-en had een video gezien van twee vriendinnen, de een gelovig en de andere niet. Ze gingen samen naar Alpha Youth en dat bracht Yo-en op een idee. Yo-en: ”Ik wilde heel graag met Manon daarnaartoe. Dan zou ze mij wat beter gaan begrijpen. Ik stuurde haar een appje en dat was wel even spannend.”

Wat was jouw reactie op het appje?


Manon: ‘Eerst dacht ik: o nee, wat is dit? Maar toen bekeek ik de video die ze me stuurde en het zag er eigenlijk heel leuk uit.’ Manon appte Yo-en terug: ”Ja, dat lijkt me ook superleuk!’’ en samen gaan ze naar de Alpha Youth in ’s-Gravenzande. Manon: ”Voor de eerste middag was ik wel een beetje zenuwachtig. Ik dacht: straks ben ik de enige niet-gelovige en weet ik niet waarover ze het allemaal hebben.”

''Ik was bang dat ik de enige niet-gelovige zou zijn.''

En hoe was de eerste middag?


Manon: ”Al snel bleek dat ik niet de enige was die niet geloofde. Dat vond ik wel fijn. Het was eigenlijk meteen gezellig.” Alpha Youth wordt vaak ’s avonds gegeven, maar in ’s-Gravenzande geven ze het in de middag. Yo-en: ”We gaan eerst lekker lunchen met soep, salades en broodjes. Daarna doen we een icebreaker, dat is een spelletje dat vaak heel leuk is.” Manon: ”En daarna vertelt iemand een verhaal over een bepaald thema. In kleine groepjes praat je dan na over dat onderwerp. Wat daar werd verteld, vond ik allemaal heel interessant.”

Manon vervolgt: ”Voor Alpha Youth kende ik eigenlijk alleen het verhaal van Jezus maar ik wist verder niet wat het geloof inhoudt. Nu weet ik dat wel en heb ik veel geleerd.” Yo-en: ”Al na de eerste keer vond ik het super gaaf en dacht ik: wauw dit is mooi. Het is gewoon leuk om samen te praten over het geloof en dat je dat mag delen met andere jongeren!”

Welk moment vonden jullie het mooist?
Allebei: ”Het weekend!” Yo-en: ”De laatste avond was echt mooi. Wat mij heel veel heeft gedaan is dat iemand van de leiding openhartig vertelde dat hijzelf ook niet alles perfect doet, ook al gelooft hij in God. Dat vond ik mooi en toen kwam het besef bij veel jongeren: oké, dus ook al doe ik niet alles goed, ik mag bij God komen.” Manon: ”Bij mij ging echt de knop om dat weekend, in mijn hoofd en in mijn hart. Ik besefte ineens: wat hier verteld wordt is waarheid, God bestaat! Ik weet nu wat Jezus voor ons heeft gedaan en ik kan met alles bij hem terecht.”

Zouden jullie het anderen jongeren aanraden?
Manon: ”Ja, je houdt er nieuwe vriendschappen aan over en je leert veel over het geloof. Ik ben blij dat Yo-en me dat appje heeft gestuurd, anders was ik nooit gegaan.” Yo-en: ”Ja, ik zou het ook zeker aan mensen aanraden waarvan de een niet gelooft en de ander wel. Want sowieso dat je elkaar na de Alpha Youth beter begrijpt! Het heeft ons dichter bij elkaar gebracht en we gaan nu soms samen naar de kerk. We kunnen nu makkelijker over het geloof praten. We zijn het niet overal over eens, maar dat geeft niet. We kunnen op dat gebied nu dingen met elkaar delen.” Manon: ”Jazeker, onze vriendschap is nu veel sterker geworden, we zijn nu een stuk hechter.”

Ook met een vriend(in) Alpha Youth proberen?

Vind een Alpha Youth bij jou in de buurt!