'Ik gaf alle religies een kans.'

Tom
20 jaar
Tom gaf alle religies een kans

'Ik had veel vragen zoals: waar leef ik voor?'

Tom Kargbo (20) volgde de Alpha Youth in Harderwijk als onderdeel van zijn onderzoek: hij gaf elke godsdienst een kans. ‘Ik was zestien, hield van basketballen en hing veel met vrienden op de skatebaan. Ik was een flierefluiter maar ook belast, ik had veel vragen zoals: waar leef ik voor? Wat is de zin van het het leven? En ook… waarom lijkt niemand dat te weten?

Tom vertelt: “Niemand leek zich druk te maken om de antwoorden. Iedereen leek alleen bezig met huisje, boompje, beestje. Ik wilde niet pas om mijn dertigste bedacht hebben: oh, hier draait het leven dus om, ik wilde direct op onderzoek uit! Alle godsdiensten op de wereld claimen dat ze gelijk hebben en wat nou als ze allemaal een beetje gelijk hebben? Ik had bedacht dan maar alle godsdiensten langs te gaan om ontdekken wat dan de waarheid is.”

Zware last

Tom vervolgt: “De lat lag hoog voor mezelf en eigenlijk voelde dat als een zware last. Met sommige jongens waarmee ik omging had ik wel mooie, diepe gesprekken maar waar ik enthousiasme had om het te gaan onderzoeken, stopte hun motivatie en zoektocht. Ik kon op dat moment met niemand mijn vragen delen. Waar ik verder ging, stopte zij met zoeken.

Mijn onderzoek begon naar spiritualiteit, wat is dat eigenlijk? Ik zocht gewoon een beetje op internet. Op dat moment kwam mijn moeder binnen en die had van iemand in de wijk de tip gekregen: Alpha Youth is de plek om het christelijk geloof te onderzoeken! Ik vond het direct een goed idee omdat ik toch ergens moest beginnen. De sfeer bij de Alpha  Youth was goed en de gesprekken waren ongedwongen. Ik kreeg niet het gevoel dat ik iets moest geloven maar dat ik de ruimte kreeg daarover na te denken.”

''Ik voelde me zes maanden super high!''

Tom: “Als ik erover nadenk zie ik het nog voor me, het was tijdens het weekend. Er werd voorgesteld om een gebed na te zeggen en tijdens het gebed, op het moment dat het over Jezus ging, kreeg ik ineens een heel helder beeld. Er kwam een brandende vuist uit mijn hart en ik kreeg ineens de overtuiging: dit is de waarheid en dit is waar je, je hele leven voor zult strijden. De zware last verdween direct op dat moment. In de zes maanden daarna voelde ik me superhigh, een soort roes, alsof ik superverliefd was op God! Eigenlijk op een God die ik nog niet eens zo goed kende, maar het voelde alsof zo het leven bedoeld was: heel zorgeloos!”

Tom vervolgt: “In eerste instantie zou je verwachten dat dat gevoel blijft, maar dat is niet zo. Soms voel ik me weer even heel onrustig. Ook in die zes maanden ging niet alles direct perfect maar ik heb ik wel ontdekt dat bijvoorbeeld de Bijbel lezen me een soort zelfde gevoel geeft en bidden ook. Nu moet ik stap voor stap samen met God op pad gaan. Met deze zoektocht help ik anderen ook graag, ik ben al een paar keer groepsleider bij Alpha geweest. Het heeft veel voor mij en mijn vragen betekend. Ik wil graag dat jongeren in mijn groepje ook eerlijk en open hun vragen kunnen stellen.”

Net als Tom Alpha Youth proberen?

Vind een Alpha Youth bij jou in de buurt!