'Als ik bid, is het net alsof ik met een vriend klets.'

Suzanne
19 jaar
Suzanne is blij dat ze Alpha Youth heeft gevolgd

'Ik had verwacht dat ik één avond naar Alpha Youth zou gaan en dan niet weer.'

Op een avond scrolt Suzanne (19) door Instagram en bekijkt ze stories. Ze ziet een story voorbijkomen van een jongen die met een hele groep jongeren bij elkaar zit en dat hij Alpha Youth volgt. Het ziet er zo gezellig uit dat Suzanne besluit om deze jongen een berichtje te sturen om te vragen wat dit precies is. ''Hij vertelde hoe leuk en gezellig Alpha is en nodigde me uit om gezellig een avondje mee te komen. Ik vond het spannend, maar ben toch gegaan…''

Voor Suzanne was het christelijke geloof geen onbekend terrein. ”Ik ben christelijk opgevoed, maar ik had nooit echt een relatie met God. Ik ging bijvoorbeeld wel naar christelijke zomerkampen en naar de kerk, maar ik deed er zelf niet echt veel mee.” Doordat Suzanne al gewend was aan de sfeer die bij de zomerkampen hing, had ze geen hoge verwachtingen van Alpha Youth en dacht ze dat het ongeveer hetzelfde zou zijn als catechisatie. Zo dacht zij eerst dat het in een kerk zou zijn. ”Ik had verwacht dat ik één avond naar Alpha Youth zou gaan en dan niet weer. Ik voelde dat ik echt even moest kijken wat het was, want anders krijg ik spijt dat ik er niet heen ben gegaan. Achteraf gezien denk ik dat dat ook van God was.”

''Waarom laat God sommige dingen toe?''

Naast de gezelligheid en leuke avonden kwam Suzanne ook met een aantal vragen naar Alpha Youth toe. Ze had bepaalde twijfels over diverse dingen. Zo vroeg zij zich vaak af waarom God bepaalde dingen toelaat. ”Mijn vader is heel ziek geweest en hij lag op de intensive care in het ziekenhuis. Als God bestaat, waarom gebeurt dit dan? Ook paste mijn eerste opleiding niet bij me, maar ik heb dat toch een jaar gedaan. God weet alles van tevoren toch: waarom laat hij mij die opleiding dan kiezen?” Ook merkte Suzanne dat ze een persoonlijke relatie wilde opbouwen met God. In haar eigen kerk zitten niet veel jongeren en is het soms lastig om te praten over deze dingen. ”Mijn kerk is heel klein. Dat is aan de ene kant heel fijn, want dan ken je de mensen goed. Aan de andere kant is dat minder fijn, omdat het vooral volwassenen zijn. Met leeftijdsgenoten praat je toch fijner.”

Vriendschappen

Doordat je constant met hetzelfde groepje uiteengaat om door te praten over de avond, bouw je al snel een diepe relatie op met elkaar. ”Dat was echt fijn aan Alpha Youth: je bent met allemaal jongeren en iedereen doet gewoon mee.” Suzanne heeft nieuwe vriendschappen overgehouden aan Alpha Youth. ”We gaan met de groep naar de Efteling deze zomer. Je hebt er gewoon een nieuwe vriendengroep bij!” Wat Alpha Youth dan zo anders maakt? ”Het is hier allemaal veel losser, leuker en gezelliger dan bij bijvoorbeeld zomerkamp. We begonnen gelijk met taart: dat is al anders dan ik gewend ben! Iedereen begon gezellig te kletsen en ik had het echt naar mijn zin.”

''Dat was echt duidelijk van God, dat kan geen gokje zijn!''

Voor Suzanne was het Alpha weekend het hoogtepunt. Suzanne: ”Ik merkte dat ik het fijn vond om samen te praten, maar ik had nog niet echt die persoonlijke relatie die ik graag wilde.” Op een gegeven moment hadden ze stille tijd en schreef Suzanne al haar vragen op. Haar laatste vraag was: is er iemand waarmee ik hierover kan praten? Toen er iemand naar haar toe kwam met de vraag of ze een gesprekspartner nodig had, vroeg ze zichzelf af of dit van God kon komen, maar twijfelde ze nog. ”Ik dacht bij mezelf: nee, dat kan niet. Ik wil het vast te graag, waardoor ik dingen ga inbeelden.” Op die avond gingen Floor en Merel (groepsleiders) voor Suzanne bidden. Floor kende Suzanne erg goed, maar zij bad vooral algemene dingen. Merel kende Suzanne helemaal niet, en zij bad heel specifiek voor de twijfels en vragen die Suzanne nog nooit had besproken met Merel. ”Merel noemde alle dingen op waar ik mee zat. Daar schrok ik gewoon van: ik vond het zo bijzonder! Dat was echt duidelijk van God: dat kan geen gokje zijn!”

Dopen

Suzanne vertelt dat Alpha Youth haar heeft geholpen bij het persoonlijk maken van haar geloof en het opbouwen van een band met God. ”Ik bid nu veel oprechter, vaker en door de hele dag door. Dat maakt mijn relatie met God: het is net alsof ik met een vriend klets. Hij is altijd bij mij en het voelt minder alleen!” Ook vertelt ze dat ze nieuwe dingen heeft geleerd door de verschillende thema’s. Zo heeft Suzanne ook nieuwe dingen geleerd over de volwassendoop. ”Ik vond dat altijd al iets heel moois, maar ik dacht dat je de perfecte christen moest zijn om je te laten dopen. Dat je alles goed moest doen, de Bijbel uit je hoofd moet kennen. Ik heb bij Alpha geleerd dat dat niet zo is. Daarom heb ik me ook laten dopen, want ik wil God overal bij betrekken’.

Voor iedereen

Achteraf gezien is Suzanne blij dat ze Alpha Youth heeft gevolgd. ”Ik twijfelde eerst, maar ik ben zo blij dat ik toch gegaan ben! Alpha Youth is er echt voor iedereen: of je nou meer van het christelijk geloof wil leren of dat je op zoek bent naar een persoonlijke relatie met God. Bij Alpha kan je terecht!”

Wil je ook zo'n toffe ervaring?

Vind een Alpha Youth bij jou in de buurt!