'Doe ik wel genoeg aan mijn geloof? Ik voel me schuldig!'

Onell
20 jaar
Onell miste verdieping in zijn geloof

'Doe ik wel genoeg aan mijn geloof? Ik voel me schuldig!'

Onell is 20 jaar en vertelt: "Ik voelde me altijd schuldig in het geloof. Ik had vragen zoals: bid ik wel genoeg? Lees ik wel genoeg Bijbel? Steek ik wel genoeg moeite in mijn geloof? Door Alpha Youth te volgen weet ik nu dat dat niet uitmaakt. Het belangrijkst is dat je gelooft!"

Onell studeert HBO luchtvaarttechniek in Amsterdam en volgt Alpha Youth Online in Eindhoven bij de Katholieke kerk. “Alles is online. We beginnen in Microsoft Teams met een spelletje. Daarna kijken we een filmpje en daar praten we over door. Ik vind het wel fijn hoe het gegeven wordt. Soms is het lekker praktisch: daar houd ik van. Ik kijk liever een filmpje dan dat ik duizend boeken lees.”

''Ik heb geen twijfels maar ik miste verdieping in mijn geloof.''

“Ik ben christelijk opgevoed. Mijn ouders zijn gevlucht uit Irak en ik ben hier geboren. Ik heb eigenlijk nooit echt twijfels over het geloof gehad. Wat ik wel miste, is verdieping. Ik ben altijd wel met het geloof bezig maar voelde me toch vaak schuldig. Doe ik wel genoeg? Toen ik over Alpha Youth hoorde vond ik dat meteen interessant. Ik ben heel open-minded en heb me aangemeld. Ik liet het gewoon op me af komen.”

In een dure auto rijden

“Er zijn zo’n veertien andere jongeren en samen praten we over de vragen door. Laatst was bijvoorbeeld de vraag: als je nog 24 uur had om te leven, wat zou je dan doen? Iedereen heeft een ander antwoord en dat vind ik interessant om te horen. Wat ik zou doen? Haha, een dure auto huren en rondjes rijden.”

“We doen dus ook altijd een spelletje vooraf. Dat is ook grappig. Laatst moesten we zo snel mogelijk door het huis rennen om bepaalde spullen te pakken, bijvoorbeeld een plant en dan moet je daarmee in beeld verschijnen. Dan krijg je punten, en wie de meeste punten heeft, wint! Dat was grappig!”

''Het is nice om meer over het geloof te leren!''

“De bijeenkomsten worden steeds persoonlijker, interessanter en diepgaander. Ik vind het altijd wel nice om meer over het geloof te leren, het is tenslotte het belangrijkste in mijn leven. We hebben nu vier bijeenkomsten gehad en wat me tot nu toe het meest is bijgebleven is dat ik dat schuldgevoel niet hoef te hebben. Het maakt niet uit hoe vaak je bidt of wanneer je bidt; als je God maar in je leven accepteert, accepteert hij jou ook. Daar zitten geen voorwaarden aan verbonden en dat vind ik al zo’n fijn gevoel geven. Ik ben benieuwd naar de rest van de avonden!”

Ook Alpha Youth proberen?

Vind een Alpha Youth bij jou in de buurt!