'Het hele klaslokaal lag vol met slaapzakken en luchtbedden!'

Martiene
15 jaar
Martiene volgde Alpha Youth op school

'We zijn nu een hechte vriendengroep.'

Elke woensdag na schooltijd komen een paar leerlingen op het Nuborgh College in Elburg bij elkaar om samen Alpha Youth te volgen in een klaslokaal. Een verzameling van jongeren uit de tweede, derde en vierde klas komen erop af. Zo ook Martiene van Boven: “Van te voren kenden we elkaar niet, dat is even zoeken in het begin maar ik had er meteen een goed gevoel bij. Nu is het altijd heel gezellig!”

Martiene (15) vertelt dat ze een paar weken geleden heel erg zoekend was in haar geloof: “Ik wist wel dat God bestond, maar ging niet meer naar de kerk. Ook mijn gezin gaat niet meer naar de kerk. Ik stond op een kruispunt: kies ik nou wel of niet voor God? Mijn Engels docent zei toen dat hij een Alpha Youth ging organiseren en zei tegen mij: ‘Dit is echt wat voor jou!’ Toen besloot ik dat te gaan doen.”

Pizza eten en video kijken

Elke woensdagmiddag na drie uur komt de groep bij elkaar. “We beginnen elke keer met pizza eten. Er staan een stuk of tien pizza’s klaar en de muziek staat aan. We kletsen dan eerst gezellig bij over wat we gedaan hebben die week. Daarna kijken we een video en bespreken we de vragen die in de video naar voren komen.”

''Ik wilde graag in God geloven, maar wist niet hoe.''

De video’s gaan over vragen over het geloof en God. Martiene: “Ik werd geraakt toen er in de video een illustratie voorbijkwam van een zwembad. Er stonden heel wat poppetjes rondom het zwembad. Het ene poppetje staat afwachtend naast het zwembad en een ander poppetje op de springplank. Je mocht toen kiezen welk poppetje het beste bij jouw situatie paste. Ik wist dat ik degene was die op de springplank stond. Klaar om erin te springen. Ik wilde heel graag in God geloven, maar ik wist niet hoe.”

Diepgeraakt

“Tijdens het Alpha Youth weekend ben ik van de springplank afsprongen. Ik ben toen diep geraakt, ik kreeg het idee dat God toen tegen mij zei: ‘Het is goed zo. Het hoort bij jou. Het past bij jou. Wandel maar met mij mee.’ Daarvoor wist ik niet zo goed wat ik met God moest. Nu weet ik dat God er is en met me mee wandelt. De band met God is beter geworden. Na dat weekend is de wereld om me heen ook ineens veel mooier geworden op de een of andere manier.”

''We hebben een kampvuur gemaakt in het fietsenhok.''

Hoe zag dat weekendje weg er dan uit met een Alpha Youth op school? “We zijn op kamp gegaan in eigen school. We sliepen een nachtje in een klaslokaal. Samen hebben we de tafels aan de kant geschoven. Overal lagen slaapzakken en matjes en de ruimte was versierd met vlaggetjes en ballonnen. We hebben video’s gekeken, veel gebeden, gezongen, gitaar gespeeld, pizza gegeten, heel veel verhalen gedeeld en een kampvuurtje gemaakt in het fietsenhok. Of dat mocht? Haha, dat weet ik niet. Maar we hebben het netjes opgeruimd.”

Martiene vertelt dat de groep gedurende Alpha Youth groter werd: “Als er een nieuw iemand bij kwam dan werd hij/zij meteen spontaan ontvangen. Er werd direct een stukje pizza aangeboden. Iedereen was welkom. De groep werd daardoor groter, maar ook hechter. Ik kan bij iedereen mijn verhaal kwijt. Er is gewoon veel vertrouwen onderling en een sfeer dat je alles kan delen met elkaar. We kunnen lekker gek doen en veel lachen, maar we kunnen ook serieus zijn. Wat daar gedeeld wordt in de groep, blijft in de groep. Daardoor zijn we nu echt een vriendengroep. Tijdens Alpha, maar ook nu het afgelopen is. We spreken nog steeds met elkaar af.”

Martiene vertelt dat ze samen met die vriendengroep nu een gebedsruimte op school gaan inrichten. “Dat is echt heel gaaf. We mogen een lokaal gaan verbouwen. We hopen daarmee een rustplek op school te creëren waar je als leerling kan gaan bidden.” Nu de examens voorbij zijn, start er direct weer een nieuwe Alpha Youth op het Nuborgh College . Martiene: “Iedereen is welkom om eens langs te komen! Ik doe zeker ook weer mee!”

Ook Alpha Youth proberen?

Vind een Alpha Youth bij jou in de buurt!