'Ik voelde me erg eenzaam en alleen.'

Lotte
16 jaar
Lotte heeft God van dichtbij ervaren

'Ik voelde me erg eenzaam en alleen.'

Lotte Elzinga (16) is niet gelovig opgevoed en had eigenlijk een streng beeld van de kerk en God. Lotte: ''Ik vond het geloof maar saai en dacht dat het vooral om regeltjes ging.’' Daarnaast zat ze niet lekker in haar vel: '‘Ik voelde me erg eenzaam en alleen en dacht dat helemaal niemand me mocht.’'

Op de middelbare school gaat Lotte steeds meer nadenken over de diepere vragen van het leven. Lotte: ‘‘Het beeld dat ik van geloof had, was dat het saai was. Maar ik dacht weleens na over de vragen: waarom zijn we hier als mensen op aarde? Is de evolutie waar? Bestaan mensen bij toeval? Of is daar een reden voor?’’ Lotte ging verder niet echt op zoek naar de antwoorden, totdat ze voor het eerst in contact komt met christenen die ze ontmoet in ‘The Buzz’.

Chillen, kletsen en een spelletje doen

Deze groene schoolbus, die ‘The Buzz’ wordt genoemd, is het rijdend jongerencafé van Youth United die elke week bij een andere middelbare school staat geparkeerd. Zo komen ze eens in de drie weken bij de school van Lotte. Lotte: ‘’Dit is echt een chillplek voor jongeren. Al snel gingen veel leeftijdsgenoten van mijn school er naartoe voor de gezelligheid. Gewoon om daar in het tussenuur te chillen, te kletsen of een spelletje te doen.”

''Ik werd buitengesloten en gepest.''

Lotte vertelt dat ze de momenten in de bus erg fijn vond, omdat ze zich op dat moment best wel buitengesloten voelde op school. Lotte: ”Dat was geen leuke periode voor mij op school. Ik voelde me een beetje depressief en zat niet lekker in mijn vel. Ik had geen gezellige vrienden, ik werd gepest en ik voelde me buitengesloten. Ik was op zoek naar wie ikzelf was en waarom ik hier op de wereld besta. In The Buzz kwam ik voor het eerst in contact met christelijke mensen en als ik ergens mee zat, kon ik dat daar kwijt. Ik voelde me gezien en gehoord.”

Wat is de waarheid?

Af en toe had Lotte het ook met haar Buzzvrienden over het geloof en het doel van dit leven. Lotte: ”Dat ging op een fijne manier. Als ik het er niet over wilde hebben, dan hoefde dat ook niet. Maar ik was er zelf mee bezig en raakte nieuwsgierig naar wat zij dan geloofden, ik kon me er namelijk niets bij voorstellen. Zij vertelden me andere dingen dan het beeld dat ik van het christelijk geloof had. Toen dacht ik: wat is dan de waarheid? Er moet uiteindelijk maar één waarheid zijn!”

''Huh, kan dit ook christelijk zijn?''

Op een dag gaan Lotte’s vrienden van de Buzz naar een evenement The God story. Ze vragen of Lotte ook mee gaat. Lotte: ”Moet dat? Dacht ik eerst. Maar toen ik door kreeg dat er veel mensen gingen die ik kende. Toen dacht ik: waarom ook niet? Toen ik daar kwam, zag ik allemaal artiesten optreden en ze zongen mooie liederen. Ik was geschokt en dacht: ‘huh? Kan dit ook christelijk zijn?’ Alles wat ik dacht over het christelijk geloof dat klopte eigenlijk niet.”

Bidden voor dingen waar ik mee zat

Op dat evenement komt Lotte in gesprek met Loïse. Na een tijdje biedt Loïse aan om voor Lotte te bidden, en dat mag. ”Dat was fijn, ze bad precies voor de dingen waar ik op dat moment mee zat. Heel bijzonder. Na het gebed hebben we nummers uitgewisseld en hielden we contact met elkaar. Door alles wat ik had gezien en had meegemaakt dacht ik: wow, dit moet toch wel waar zijn?’ Ik ging een keertje mee met haar naar de kerk en ze nodigde me uit voor de Alpha Youth.”

''Ik was verbaasd over de diepe gesprekken die we hadden.''

”Op Alpha Youth ben ik verder gaan zoeken naar wie God was. Iedereen was daar welkom: welke overtuiging je ook had, of welke kerk je ook kwam: dat maakte niet uit. Ik vond het fijn om te merken dat er ook jongeren waren die op hetzelfde punt stonden als ik: namelijk met veel vragen. Alle vragen die ik had, kon ik daar stellen. Geen vraag was te gek. Samen gingen we op zoek naar antwoorden. Ik was verbaasd over hoe snel we diepe gesprekken hadden. We werden een hechte groep. Ik heb daar heel wat vrienden gemaakt. Sommige zijn nu mijn beste vrienden!”

Het geloof is niet saai

Op de vraag wat Lotte na het volgen van de Alpha Youth heeft geleerd antwoord ze het volgende: ”Het belangrijkste wat ik daar heb meegenomen is dat ik weet dat het geloof niet saai is en dat het niet gaat om de regeltjes. Het geloof draait juist om de relatie en liefde van God. God is goed, ondanks dat het soms tegenzit in mijn leven en alles wat daarin gebeurd. God is iemand die mij ziet en van mij houdt.”

''Ik kan er niet meer omheen na dit alles meegemaakt te hebben.''

Lotte: ”Ik heb God heel dichtbij ervaren. Ik kon er al niet meer omheen, maar na dit alles mee gemaakt te hebben al helemaal niet meer: God bestaat! Die bevestiging heb ik gekregen! Als je naar hem op zoek gaat, ga je hem zeker vinden. En als je dat nog niet wilt: dan gaat Hij zich niet aan je opdringen, je moet het zelf willen!”

Ook Alpha Youth proberen?

Vind een Alpha Youth bij jou in de buurt!