'Alpha Youth is echt een aanrader, alles is weer gaan bruisen.'

Alexander
20 jaar
Alexander had een bijzondere ervaring bij Alpha Youth

'Alpha Youth is echt een aanrader, alles is weer gaan bruisen.'

“Van tevoren dacht ik: ‘Alpha Youth heb ik niet nodig, ik weet al veel van het geloof’. Maar het heeft me enorm veranderd. Alles is weer gaan bruisen!” Aan het woord is Alexander Kievit (20) uit Ede. Lees hier zijn verhaal.

“Ik ben opgegroeid in Barneveld, in een streng christelijk gezin. We gingen naar een grote, reformatorische kerk. Mijn vader kon niet met emoties omgaan. Hij heeft mijn moeder en ons als kleine kinderen psychisch mishandeld. Na tien jaar huwelijkstherapie wilde mijn moeder scheiden. Dit werd niet geaccepteerd in onze kerk. Ik was toen elf jaar en koos de kant van mijn moeder. Van de een op de andere dag verloor ik veel vriendjes, omdat zij niet meer met mij mochten spelen van hun ouders. Mijn moeder, mijn zus en ik zijn toen uit de kerk gegaan. We verhuisden naar Ede. Niemand kwam ons helpen.

''Deze heftige situatie heeft me sterker gemaakt.''

Deze heftige situatie heeft me sterker gemaakt. Sinds de scheiding ben ik meer over het geloof gaan praten, met mijn moeder en ook met mijn hulpverlener. Via een leesplan in een Bijbel-app ben ik de Bijbel gaan lezen. Onze buren nodigden ons uit om naar hun kerk te gaan. Ik ging niet mee. Vanwege de negatieve ervaringen was ik bang voor de kerk.

Toen ik vijftien was, ging ik toch mee naar een Kerstnachtdienst. Er speelde een band en er werden ervaringen gedeeld. Dit had ik nog nooit meegemaakt. Ik wist niet dat je ook op zo’n manier een dienst kon houden. ‘Zullen we volgende week weer gaan?’ vroeg ik aan mijn moeder. Ik werd gelijk opgenomen in de groep en ging naar catechisatie en de jeugdgroep.

''Ik kende God als een man die ver weg staat. Nu ervaar ik dat Hij naast mij staat, heel dichtbij.''

Met mijn catechisatie-/jeugdgroep volgde ik een Alpha Youth bij Youth for Christ. Dat was supergezellig. We aten samen, keken naar een filmpje en gingen in gesprek over het onderwerp. Ook gingen we met elkaar darten, sjoelen, bowlen en deden we spellen met elkaar. In het begin vonden we het spannend om dingen te delen, aan het eind praatten we heel open over alles. Het hielp mij om van anderen te horen waar zij mee struggelen. Door Alpha Youth werd ik meer actief met God. Ik draag nu vaker een kruisje en ervaar dat God bij mij is door de week heen.

Vroeger moest ik Bijbelteksten opdreunen. Dat was wel goed voor mijn Bijbelkennis, maar ik kreeg ook wat afschuw. Ook had ik geleerd dat games en films verkeerd zijn. Nu ontdekte ik dat het prima is om even te ontspannen, als je er maar niet verslaafd aan raakt. Ik kende God als een man die ver weg staat. Nu ervaar ik dat Hij naast mij staat, heel dichtbij.

Ik sta nu sterk in mijn schoenen. Ik ben niet zielig door wat ik heb meegemaakt. Ik ben blij hoe het is gelopen in mijn leven. Ik heb er veel van geleerd. Er zit bij mij nog wel frustratie en woede. Op den duur wil ik mijn vader kunnen vergeven, maar dat heeft tijd nodig. Ook al vind ik het moeilijk, toch probeer ik voor hem te bidden.

Van tevoren dacht ik ‘Alpha Youth heb ik niet nodig, ik weet al veel van het geloof’. Maar het heeft me enorm veranderd. Alles is weer gaan bruisen. Alpha Youth is echt een aanrader. Het helpt je om je geloof wakker te houden. Soms heb je zo’n vaste blik op dingen. Dan kan het juist goed zijn om uit je comfortzone te komen en je met een open blik in onderwerpen te verdiepen. ‘Hoe zit het in elkaar? Hoe denk ik er zelf eigenlijk over?’ Pasgeleden deed ik belijdenis in onze kerk. Alpha Youth heeft ervoor gezorgd dat ik er klaar voor was om me volledig over te geven aan God.”

Nieuwsgierig naar Alpha Youth?

Vind een Alpha Youth bij jou in de buurt!