Zijn alle Bijbels hetzelfde?

Er zijn zoveel verschillende vertalingen van Bijbels, hoe weet je dan dat wat er in staat nog klopt? Deze vraag kreeg Marit laatst van haar collega…tja hoe zit dat eigenlijk?

Laatst had ik op mijn werk een gesprek met een collega. Hij is niet gelovig en daarom kunnen we juist hele mooie en interessante gesprekken voeren. Wat hij nou echt niet snapt is dat wij, als Christenen, de Bijbel geloven. Hij zei: ‘Er zijn ondertussen zoveel verschillende vertalingen… Kijk naar de Bijbel van 100 jaar terug en die van nu, hoe weet jij dan dat deze klopt?’ Hiermee bedoelde hij de Bijbel in gewone taal. Ook zei hij dat hij er toch helemaal niks van zou snappen.

Inhoud Bijbel verandert niet
Hij heeft gelijk dat er veel vertalingen zijn, maar qua inhoud verandert de Bijbel eigenlijk niet. De Bijbel in gewone taal is ook weer vertaalt vanuit de brontekst, de oude Bijbels. Het is niet zo dat iemand heeft gedacht van: ‘Laat ik een Bijbel gaan maken en de andere Bijbels er totaal niet bij houden.’ Nee, deze Bijbel heeft dezelfde boodschap, alleen dan eenvoudiger en dat spreekt sommige mensen meer aan. Ik vind het juist mooi dat er zoveel Bijbels zijn die allemaal hetzelfde zeggen.

‘Soms staan er teksten in oudere vertalingen die ik echt niet snap’

Als ik voor mezelf spreek ben ik blij dat de Bijbel in gewone taal er is. Er staan soms teksten in oudere vertalingen die ik echt niet snap. Als ik dan deze Bijbel erbij pak, is het gelijk een stuk makkelijker. Je hóeft en kán ook niet altijd alles begrijpen, is wat ik tegen mijn collega zei.

Collega heeft gelijk
En ja, dan geef ik m’n collega nog steeds gelijk. De Bijbel is een moeilijk boek en het is soms moeilijk te begrijpen wat er allemaal is gebeurd, maar daarom noemen we het geloof ook geloof. Wij geloven net zoals dat de wind waait. Je ziet het niet altijd, maar je voelt het wel. Het is er. En ook al is het lastig, je mag God altijd vragen of Hij je wil helpen met de moeilijke dingen die in de Bijbel staan.

Meer vragen over de Bijbel?
Stel AL je vragen en ga samen op zoek naar antwoorden op een Alpha – Youth!

Meer over dit onderwerp lezen?