Ziet God mij staan?

Hijgend kwam hij bij Jezus. “Mijn dochter, ze is ziek”, stamelt hij. “Alstublieft, ze is stervende, kom snel!” Jezus haast zich naar het huis van de man. Een menigte van mensen volgt hem op de voet. Opeens stopt Jezus met lopen en staat stil. Wat gebeurde daar zo net?

Het dochtertje van Jaïrus is ziek, ernstig ziek. Het is een van de verhalen die in de Bijbel staat. De dokteren hebben waarschijnlijk alles al geprobeerd om haar beter te maken, maar helaas, er is geen medicijn dat dit kan verhelpen. Jezus staat destijds erom bekend dat Hij wonderen doet. De vader van Jaïrus denkt: zou Hij mijn dochtertje beter kunnen maken? Er is haast bij geboden, Jezus moet snel meekomen, er is geen tijd te verliezen! Maar nog voordat Jezus bij het huis is, krijgt hij het bericht: het is te laat, ze is al gestorven…

“Op dat moment staat Jezus stil…Wie raakte mij zojuist aan?”

Het is te laat! De hoop is verloren! Of…er is ruimte voor een veel groter wonder dan genezing, namelijk het meisje weer tot leven brengen. Maar hoe heeft het zo ver kunnen komen? Als we het verhaal heel goed bekijken, gebeurt er op dat moment iets bijzonders. Jezus is op weg naar het meisje dat stervende is en het verhaal suggereert dat hij misschien maar een paar minuten heeft. Juist op dat moment… staat Jezus ineens stil, draait zich om, kijkt in de ogen van de toeschouwers en stelt een rare vraag: “Wie raakte mij aan?” Begrijpelijk is dan de reactie van de Jezus vrienden: “Hoe bedoelt u? Het is druk, iedereen raakt u aan!” Of, zoals ze het waarschijnlijk zelf bedoelden: “Iedereen raakt u aan. Schiet op nu, we hebben haast!”

Maar Jezus heeft andere plannen. Hij weet zelf al: dat meisje maak ik straks weer levend. Hij wilt nu aandacht besteden aan iemand anders wie Hem nodig heeft. Een vrouw die stiekem, in de massa van mensen, de jas van Jezus aangeraakt in de hoop dat ze van haar ziekte zou genezen! Ongezien maar vol vertrouwen. Misschien dacht ze wel: dat jonge meisje is veel belangrijker, let maar niet op mij. Maar deze vrouw is voor Jezus minstens zo belangrijk als het meisje. Hij besluit haar direct te helpen en niet later terug te komen. Hij wacht niet totdat hij het meisje heeft genezen. Nee, hij doet het meteen. Daarna loopt Hij door en redt het dochtertje van Jaïrus.

“Soms duurt het iets langer dan wij zelf willen…”

Dit voorbeeld is misschien een beetje extreem en ver van je bed maar deze momenten kunnen ook in ons leven voorkomen. Als we aan God vragen om hulp, lijkt het soms of het stil is. Soms duurt het gewoon iets langer dan wij zelf willen. Ook al lijkt de hoop verloren te zijn, God is jou niet vergeten. Hij grijpt op tijd bij jou in, en als Hij dat doet, is het wonder misschien nog groter dan je had kunnen voorstellen!

Twijfelen mag! Wil je antwoorden? Klik hier om zien welke Alpha Youth er in jouw buurt zit!