Wie is jouw zondebok?

Iedereen is er van overtuigd dat er kwaad is in onze wereld. Er is oorlog, crisis, pijn en verdriet. Voor dat kwaad wordt vaak een zondebok gezocht. We geven de schuld aan de politiek, aan bankdirecteuren, aan pedofielen, en ga zo maar door.

Een ander ergens de schuld van geven is van alle tijden. Het begon al met Adam en Eva. Toen zij hun eerste fout maakten gaf Adam direct Eva de schuld. Eva schoof die schuld weer af op de slang. Op die manier probeerden ze hun eigen fouten goed te praten.

Ook in onze tijd zoeken we iemand waar we de schuld op af kunnen schuiven. Dat kan zijn op school, waar die ene jongen altijd overal de schuld van krijgt. Soms geef je een leraar de schuld, je ouders of een collega op je werk, maar meestal ligt het niet aan jezelf.

Het vervelende aan een zondebok is dat het nooit genoeg is. Je gooit al je agressie erin, maar een moment later komt het schuldgevoel terug. De schuld blijft als het ware staan. God heeft gezien hoe we onze schuld proberen af te schuiven en dat we er niet uit komen. Daarom gaf Hij ons de perfecte zondebok.

Hij stuurde zijn eigen zoon. Een zoon die alles is wat wij niet zijn. Zijn zoon, Jezus, was namelijk zonder zonde. De enige mens die niets verkeerd heeft gedaan werd behandeld als een vijand. Hij kreeg alle haat over zich heen, werd geslagen, in zijn gezicht gespuugd en ter dood veroordeeld. Hij werd onze zondebok.

Jezus maakte een offer en droeg de straf voor alle dingen die wij ooit verkeerd deden en nog steeds doen. We hoeven onze schuld niet meer op anderen af te schuiven, maar mogen dat op Hem doen. Hij heeft die last al gedragen en geeft ons vergeving voor onze zonden. Dat betekent dat we niet meer hoeven te liegen om ons leven mooier te maken.

Als je boos of verdrietig bent, weet dan dat Jezus tegen je zegt: “Ik heb het gedragen. Hoe zwaar je het ook hebt, wat je ook gedaan hebt of hoe slecht je behandeld bent, ik heb die pijn en dat verdriet gedragen.”Hij weet hoe het is om de zondebok te zijn en niemand begrijpt beter hoe jij je voelt dan Hij.

 

Tim BosmanAuteur: Tim Bosman
Leeftijd: 21 jaar
Hobby’s: Voetbal, Facebook, met vrienden zijn.
Welke levensles wil je iedereen meegeven? A winner never quits, quitters never win.
Geloof je dat er meer is? Ja zeker. Ik geloof in een God die altijd bij me is en voor me zorgt.