Wie is Jezus?

Het is makkelijk om op die vraag de antwoorden te geven die je in de kerk vaak hoort. ‘Jezus is een redder, Gods Zoon, het Lam of de Goede Herder.’ Dit zijn allemaal grote woorden en namen voor Jezus die ver van je af kunnen staan. Maar Jezus is ook mens geweest en staat dichter bij je dan je denkt.

In onderstaand filmpje vertellen mensen wie zij denken dat Jezus is (in het Engels). Voor mij is Jezus een heleboel!

Jezus is een feestganger. Het allereerste wonder dat Jezus doet is op een bruiloftsfeest. Wanneer de wijn op het feest op is, weet Jezus wat Hem te doen staat. Van zes grote vaten water maakt Hij de beste wijn. Zo is Zijn eerste wonder iets tastbaars en iets waar veel mensen van kunnen genieten. Hij laat zien wie Hij is: iemand die van een feestje houdt.

Ik hoor je denken: ‘Heel fijn dat Jezus van een feestje houdt, maar het leven is nu eenmaal niet altijd een feest. Wat nou als ik het moeilijk heb?’ Maar Jezus is ook leven. Als Lazarus, een goede vriend van Jezus, sterft zijn veel mensen om Jezus heen in diep verdriet. Jezus vraagt hun om op Hem te vertrouwen ondanks hun verdriet en Hij wekt Lazarus weer op uit de dood. Een groot wonder. Het is niet zo dat als je op Jezus vertrouwd al je problemen in één vingerknip weg zijn. Het gaat erom dat jij, midden in al je ellende, gelooft dat Hij bij je is. Dan zal Hij je troosten en op een wonderlijke manier bij je zijn.

Jezus is een stervende koning. In Jezus’ tijd was iedereen er van overtuigd dat Hij de nieuwe koning zou worden en de wereld zou veranderen. Dat viel tegen zeg. In plaats van dat hij een koning werd, werd hij gekruisigd en begraven. Maar Jezus was bezig met een groter plan. Hij hoeft niet zo nodig een stelletje Romeinen te verslaan, maar wil de grote menselijke vijand verslaan: de duivel met zijn zonde en dood. Op die manier kan Hij zijn liefde uitdelen aan iedereen en is Hij koning voor altijd.

Jezus is een dorstlesser. Bij een groot feest in de tempel staat Jezus op en roept Hij: ‘Laat wie dorst heeft bij mij komen en drinken!’ Hij praat niet over de dorst naar water die je soms na het sporten hebt, maar over iets heel anders. Hij heeft het over de Heilige Geest. Als je dorst hebt naar God, als je meer van Hem in je leven wil, kun je Hem om zijn Geest vragen. Hij zal je helpen dichter bij God te zijn.

Jezus kan op veel manieren belangrijk voor je zijn. Misschien zie jij Hem op nog een andere manier dan hierboven beschreven is. Voor mij is het fijn om te weten dat Jezus een mens is geweest en dus weet hoe ik me in bepaalde situaties voel. Hij heeft de meest vreselijke dingen doorstaan en ik kan Hem altijd om hulp vragen. Dat is toch gaaf!

Hoe zie jij Jezus?

 

 

Tim BosmanAuteur: Tim Bosman
Leeftijd: 21 jaar
Hobby’s: Voetbal, Facebook, met vrienden zijn.
Welke levensles wil je iedereen meegeven? A winner never quits, quitters never win.
Geloof je dat er meer is? Ja zeker. Ik geloof in een God die altijd bij me is en voor me zorgt.