Wetten op woensdag #4

God heeft ons in de bijbel tien wetten meegegeven. Ook wel bekend als de tien geboden. Elke woensdag bekijken we deze geboden. Vandaag gebod 4.

“Houd de sabbat in ere, het is een heilige dag. Zes dagen lang kunt u werken en al uw arbeid verrichten, maar de zevende dag is een rustdag, die gewijd is aan de HEER, uw God; dan mag u niet werken.

Voor veel christenen is de zondag hét moment voor deze rustdag. Op die dag vinden in heel de wereld kerkdiensten plaats en wordt er tijd gemaakt voor God. Zo heeft God dat aan zijn volgelingen gevraagd. Zeker in de drukke samenleving van nu vindt Hij het belangrijk dat je tenminste één dag in de week rust neemt en geniet van wat Hij je geeft.

Het is ook wel fijn zo’n rustdag. Even genieten, geen werk, geen school en tijd voor vrienden of familie. Toen God de aarde maakte, nam Hij zelf ook een dag rust om te genieten van wat Hij gemaakt heeft. Zo mogen wij dat ook doen en genieten van wat God ons geeft.

Toch vind ik dit gebod moeilijk. Ik ben in Rotterdam opgegroeid en daar is het voor veel mensen niet zo normaal om één dag helemaal aan God te geven. Op zondag zijn alle winkels open en wordt er gewoon gewerkt. Ik vind het al lang niet meer erg om na de kerk lekker ergens te gaan eten of te shoppen. Maar ligt dat in de lijn met wat God hier van ons vraagt?

Dat denk ik niet. God zegt hier heel duidelijk dat je niet mag werken op de rustdag. Als ik andere mensen voor mij laat werken is dat tegenstrijdig met wat Hij hier van mij vraagt. Misschien is het een idee dat ik daar voortaan wat meer rekening mee houd. Geldt dat ook voor jou?

Maar is het per se de bedoeling dat je de zondag als rustdag houdt? Er zijn ook mensen die niet anders kunnen dan op zondag werken. Zieke mensen hebben verzorging nodig, ook op zondag. Wat nou als jij van je baas echt op zondag moet werken, anders verlies je je baan. Sport is vaak ook op zondag. Moet je je baan of je sport er dan voor opzeggen?

Ik geloof niet dat dat nodig is. Wat God vraagt is dat we één dag per week rust nemen en aan Hem geven. Natuurlijk is de zondag een handige rustdag, want dan houden de meeste kerken hun diensten. Maar er zijn ook mensen die doordeweeks naar de kerk gaan, of op zaterdag. Volgens mij maakt het voor God niet uit welke dag je aan Hem geeft, als je maar een dag aan hem geeft. Het maakt niet zoveel uit of dat dan de zondag is.

Ben jij het hier mee eens of vind je dat de rustdag echt op zondag moet zijn? Of vind je juist dat we ons niet zo druk moeten maken om de rustdag en dat dat een dag als alle andere is?

Tim BosmanAuteur: Tim Bosman
Leeftijd: 21 jaar
Hobby’s: Voetbal, Facebook, met vrienden zijn.
Welke levensles wil je iedereen meegeven? A winner never quits, quitters never win.
Geloof je dat er meer is? Ja zeker. Ik geloof in een God die altijd bij me is en voor me zorgt.