Wetten op woensdag #3

God heeft ons in de bijbel tien wetten meegegeven. Ook wel bekend als de tien geboden. Elke woensdag bekijken we deze geboden. Vandaag gebod 3.

„Misbruik de naam van de HEER, uw God, niet, want wie zijn naam misbruikt laat hij niet vrijuit gaan.

God draagt ons hier op om zijn naam niet te misbruiken, maar daar respectvol mee om te gaan. Tegenwoordig is dat respect lang niet bij iedereen aanwezig. Je hoeft de tv maar aan te zetten en je hoort al snel ‘GVD’en Jezus! Ook op straat word ik regelmatig geconfronteerd met dit soort vloeken. Dat is een groot verschil met de joden. Zij hebben zoveel respect voor de naam van God dat ze hem nooit uitspreken. In plaats daarvan geven ze hem namen als ‘Heer’of ‘Almachtige’.

Misschien heb jij in je vriendengroep of op school mensen die de naam van God en Jezus er moeiteloos en zonder respect uitgooien. Ik vind het altijd moeilijk om die mensen daar op aan te spreken, maar ik erger me er enorm aan. Soms denk ik dan: ‘God moet daar maar iets aan doen’.

De vraag is of ik beter ben dan die mensen. Als ik iets vies vind zeg ik wel eens: ‘gadverdamme’. Maakt het veranderen van de klinkers de betekenis anders? En kunnen woorden als ‘jeetje’, ‘gadsie’en ‘jemig’door de beugel? Kun je zomaar ‘O mijn God’zeggen? Zulke woorden worden ook wel bastaardvloeken genoemd. Misschien lucht het je op om ze uit te spreken, maar ga bij jezelf na of je het vind kunnen om dit te zeggen. En nog belangrijker: zou God het kunnen waarderen als we zulke dingen zeggen? We kunnen toch makkelijk andere woorden verzinnen die ook opluchten?

Daarom ben ik van mening dat als je anderen wilt aanspreken op hun taalgebruik, je moet beginnen bij jezelf. Eerst maar eens de splinter uit mijn eigen oog halen voordat ik bij iemand anders aan de balk begin. Daarnaast wordt goed gedrag vaak gekopieerd. Als jij in je taalgebruik laat zien dat je christen bent en respectvol met de naam van God omgaat, zou een ander daar zomaar wat van kunnen leren.

Vind jij het moeilijk om niet te vloeken als je boos bent?

 

 

Tim BosmanAuteur: Tim Bosman
Leeftijd: 21 jaar
Hobby’s: Voetbal, Facebook, met vrienden zijn.
Welke levensles wil je iedereen meegeven? A winner never quits, quitters never win.
Geloof je dat er meer is? Ja zeker. Ik geloof in een God die altijd bij me is en voor me zorgt.