Wetten op woensdag #9

God heeft ons in de bijbel tien wetten meegegeven. Ook wel bekend als de tien geboden. Elke woensdag bekijken we deze geboden. Vandaag gebod 9; ‘Leg over een ander geen vals getuigenis af’.

Dit gebod klinkt alsof God het over een rechtszaak heeft, waarin je een eerlijke getuige moet zijn. Dat is ook zeker belangrijk, want van liegen wordt niemand beter. Maar het gaat hier ook over iets anders, namelijk kwaadspreken over elkaar.

Het is zo makkelijk om te roddelen over een ander. Soms betrap ik mezelf er op dat een groot deel van mijn gesprekken over anderen gaan en dat is meestal niet positief. Als ik eerlijk ben vind ik het soms zelfs wel fijn om te roddelen. Het kan best een goed gevoel geven om te zeggen dat een ander minder goed of minder grappig is of er minder leuk uit ziet. Op die manier lijkt het net of je zelf een stuk beter bent.

Maar diep van binnen weet ik heel goed dat dat niet goed is. Ik zou het ook niet leuk vinden als het andersom gebeurt en dat er over mij geroddeld wordt. Uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde voor God. Uniek natuurlijk, maar hoe je ook bent, hij geeft niemand een voorkeursbehandeling.

Spreuken 22:2
“Een arme en een rijke hebben dit gemeen:
de HEER heeft hen beiden gemaakt.”

Door positief te zijn over elkaar bouwen we elkaar op. Daar wordt iedereen daadwerkelijk beter van. Want jij hebt toch ook liever een compliment of opbouwende kritiek, dan roddels achter je rug om of leugens die over jou verteld worden? Daarmee sluit dit gebod goed aan bij wat Jezus later zegt:

Mattheüs 5:43-45:
“Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Je moet je naaste liefhebben en je vijand haten.” En ik zeg jullie: heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen, alleen dan zijn jullie werkelijk kinderen van je Vader in de hemel. Hij laat zijn zon immers opgaan over goede en slechte mensen en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen.

Wow. Dat is pittig. Het is al moeilijk genoeg om niks te zeggen over mensen die je niet aardig vindt, maar om voor ze te bidden en ze lief te hebben?! Dat is bijna onmogelijk. Toch vraagt God het van ons. De wereld zou er in ieder geval wel een stuk beter uitzien als iedereen elkaar liefheeft, maar of dat ooit lukt… Toch vind ik het waard om het te proberen en die jongens en meiden die ik eigenlijk helemaal niet aardig vindt normaal te behandelen. Doe je mee?

Lukt het jou om je vijanden lief te hebben en voor ze te bidden?

Tim BosmanAuteur: Tim Bosman
Leeftijd: 21 jaar
Hobby’s: Voetbal, Facebook, met vrienden zijn.
Welke levensles wil je iedereen meegeven? A winner never quits, quitters never win.
Geloof je dat er meer is? Ja zeker. Ik geloof in een God die altijd bij me is en voor me zorgt.