Wetten op woensdag #8

God heeft ons in de bijbel tien wetten meegegeven. Ook wel bekend als de tien geboden. Elke woensdag bekijken we deze geboden. Vandaag gebod 8; ‘Steel niet’.

Dit is een gebod van God waar iedereen het wel mee eens is. Een dief die diamanten steelt of een winkelklant die blikken bier jat, allebei mag het niet. Ook de overheid heeft regels gemaakt over stelen. Diefstal hoort dus gewoon niet.

Misschien heb jij ook wel eens iets gestolen. Een snoepje uit de pot of stiekem wat geld of iets anders. Ik weet nog goed hoe ik ooit een twee-euromunt bij een vriendje gepikt had. Dagen lang had ik er spijt van, maar ik heb het nooit teruggegeven. Het zijn kleine dingen, maar het is niet de bedoeling.

Dit soort acties zijn meer kinderstreken dan dat ik het echt diefstal zou noemen. Vaak denk ik dat het echte stelen ver van mij af staat. Zulke dingen doe ik niet. Maar heb je het stelen wel eens breder getrokken? Is muziek en films illegaal downloaden niet ook gewoon diefstal? En zwart rijden in het openbaar vervoer is ook niet helemaal eerlijk, toch?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar voor mij komt het dan ineens veel dichterbij. Koop jij netjes al je muziek? En check je altijd in bij de metro of de trein? Of leen je wel eens geld van een vriend en ‘vergeet’ je dit terug te betalen? Er zijn allerlei manieren om een ander te bedriegen of niet eerlijk te zijn en daar zelf beter van te worden. Maar worden we er wel echt beter van als we meer geld of spullen hebben?

Jezus heeft daar een duidelijke mening over. Hij zegt in Mattheüs 6: “Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde: mot en roest vreten ze weg en dieven breken in om ze te stelen. Verzamel schatten in de hemel, daar vreten mot noch roest ze weg, daar breken geen dieven in om ze te stelen. Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.”

Wat Jezus hier zegt is dat alles wat we op aarde hebben tijdelijk is en ooit zal vergaan. Hij wil dat we hemelse schatten verzamelen. Dat klinkt best vaag, hemelse schatten. Maar eigenlijk is het niet zo ingewikkeld. Jezus vraagt ons om onze talenten, tijd, geld en inspanningen te investeren in de juiste dingen.

Dat kan heel veel zijn. Een euro geven aan die bedelaar op de hoek, een straatkrant kopen bij die vriendelijke meneer bij de Albert Heijn, meehelpen bij taken in de kerk, op bezoek gaan bij je oma in het bejaardentehuis, en ga zo maar door. Er zijn zo veel manieren om anderen te helpen en op die manier hemelse schatten te verzamelen. En onthoud daarbij wat Jezus gezegd heeft:

“Ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan.”

Tim BosmanAuteur: Tim Bosman
Leeftijd: 21 jaar
Hobby’s: Voetbal, Facebook, met vrienden zijn.
Welke levensles wil je iedereen meegeven? A winner never quits, quitters never win.
Geloof je dat er meer is? Ja zeker. Ik geloof in een God die altijd bij me is en voor me zorgt.