Wetten op woensdag #5

God heeft ons in de bijbel tien wetten meegegeven. Ook wel bekend als de tien geboden. Elke woensdag bekijken we deze geboden. Vandaag gebod 5; toon eerbied voor je vader en moeder.

“Toon eerbied voor uw vader en uw moeder.

Een kort, maar krachtig gebod geeft God ons hier. Hij vindt het blijkbaar belangrijk dat we eerbied voor onze ouders hebben. Eerbied is eigenlijk best een vaag woord, maar het betekent dat je respect, ontzag en een gevoel van bewondering voor iemand hebt en diegene aanvaardt als een waardevol persoon.

Zie jij je ouders altijd zo? Als ze je op je donder geven als je weer iets verkeerd hebt gedaan? Als je op tijd thuis moet zijn, terwijl je vrienden veel langer weg mogen blijven? Ik heb vaak zat ruzies met mijn ouders gehad en wel eens gedacht dat andere ouders veel beter zijn. Later maakte ik het dan goed en besefte ik weer hoe veel ik van ze houd. Het blijven toch je ouders.

Misschien zie je niet altijd dat je ouders het beste met je voor hebben. Meestal doen ze dingen zoals ze doen, omdat ze denken dat dat het beste voor jou is. Natuurlijk maken ze fouten, maar God vraagt om ze ondanks dat te respecteren. Jij maakt ook wel eens fouten.

Je ouders hebben, als het goed is, vanaf dat je een baby was voor je gezorgd en willen je het beste geven. Er komt een tijd dat je ouders oud worden en jij voor hen kunt zorgen. De rollen zijn dan omgedraaid. Ben jij dan bereid om voor hen te zorgen en tijd aan hen te geven?

Er is inmiddels veel pijn in onze wereld en het is niet altijd vanzelfsprekend dat kinderen een goede band met hun ouders hebben. Ouders scheiden, er is ruzie in de familie en het komt voor dat kinderen aangerand worden door hun vader of moeder. Het is best begrijpelijk dat je na zoiets geen respect meer voor je ouders hebt. Moet dat dan toch van God?

Je vader en/of moeder is dan een soort vijand geworden. God zegt daar in de bijbel iets heel duidelijks over. In Lucas 6 zegt Hij:

“Tot jullie die naar mij luisteren zeg ik: heb je vijanden lief, wees goed voor wie jullie haten, zegen wie jullie vervloeken, bid voor wie jullie slecht behandelen.

Hoe moeilijk dit ook kan zijn, God vraagt wel van ons om lief te hebben. Je ouders blijven de mensen die jou op aarde gebracht hebben. Alleen daarvoor kun je ze al dankbaar voor zijn. Wat ze je verder ook aangedaan hebben, breng het bij God. Hij wil je helpen om te leren vergeven.

Misschien denk je nu: ‘Jij hebt makkelijk praten’. Dan heb je helemaal gelijk. Ik heb het geluk dat ik ben opgegroeid met twee fantastische ouders en ken de pijn en het verdriet niet, zoals jij dat misschien wel hebt. Laat dan aan iemand weten hoe moeilijk je het hebt en blijf niet rondlopen met je verdriet.

Ben jij dankbaar en blij met je ouders? Laat dat af en toe merken aan ze.

Tim BosmanAuteur: Tim Bosman
Leeftijd: 21 jaar
Hobby’s: Voetbal, Facebook, met vrienden zijn.
Welke levensles wil je iedereen meegeven? A winner never quits, quitters never win.
Geloof je dat er meer is? Ja zeker. Ik geloof in een God die altijd bij me is en voor me zorgt.