Wetten op woensdag #10

God heeft ons in de bijbel tien wetten meegegeven. Ook wel bekend als de tien geboden. Elke woensdag bekijken we deze geboden. Vandaag de laatste in deze serie: gebod 10.

“Zet uw zinnen niet op het huis van een ander, en evenmin op zijn vrouw, op zijn slaaf, zijn slavin, zijn rund of zijn ezel, of wat hem ook maar toebehoort.”

Het laatste gebod dat God ons mee wil geven gaat over begeren. De uitdrukking begeren gaat over een onbeheerst verlangen naar iets dat niet van jou is. Je wilt dit zo graag hebben en je hebt er veel voor over. Het heeft dus ook heel veel met jaloezie te maken. Dat is niet goed zegt God. Hij heeft het hier over het huis of de vrouw van een ander, maar ook over de slaven of dieren van een ander. In deze tijd zijn die laatste twee niet meer zo van toepassing.

Maar God zegt ook: “of wat hem ook maar toebehoort”. Dat vind ik best moeilijk hoor. Dat is dus eigelijk alles wat de ander heeft. Ik ben regelmatig jaloers op mensen. Dan denk ik: “Hij heeft een mooie auto, die wil ik ook wel.” Of: “Het lijkt wel alsof alles wat hij doet goed gaat. Waarom lukt dat bij mij nou niet?” Zijn er dingen waar jij jaloers op bent bij een ander? Vast wel eens toch? Op een ander z’n cijfers, kleren, vrienden, huis, fiets, aandacht, of wat dan ook. Jaloers zijn is ook helemaal niet raar, maar God wil ons waarschuwen dat het jaloers zijn je nergens brengt.

Dat zegt Jezus later ook in de Bijbel in Lucas 12: “Hij zei tegen hen: ‘Pas op, hoed je voor iedere vorm van hebzucht, want iemands leven hangt niet af van zijn bezittingen, zelfs niet wanneer hij die in overvloed heeft.”

Dat vind ik weer zo’n wijze, goede uitspraak van Jezus. Dat doet Hij wel vaker. En Hij heeft helemaal gelijk hier. Want wat schiet je ermee op om hebzuchtig te zijn. Even voor de goede orde, hebzuchtig betekent dat je hebberig of gierig bent, dat je een ander zijn rijkdom niet gunt en jaloers bent. Daar schiet je toch niets mee op? Zoals Jezus al zegt: Je leven hangt niet af van wat je bezit, zelfs al heb je een heleboel of juist heel weinig.

Hieronder staat een mooie Psalm uit de bijbel. Er is geen Psalm waarin zo duidelijk staat dat God voor je zorgt en je zegent met alles wat je nodig hebt. Lees en bid je mee?

Psalm 23

1 Een psalm van David.
De HEER is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets.

2 Hij laat mij rusten in groene weiden en voert mij naar vredig water,

3 hij geeft mij nieuwe kracht en leidt mij langs veilige paden tot eer van zijn naam.

4 Al gaat mijn weg door een donker dal,
ik vrees geen gevaar, want u bent bij mij,
uw stok en uw staf, zij geven mij moed.

5 U nodigt mij aan tafel voor het oog van de vijand,
u zalft mijn hoofd met olie, mijn beker vloeit over.

6 Geluk en genade volgen mij alle dagen van mijn leven,
ik keer terug in het huis van de HEER tot in lengte van dagen.

Tim BosmanAuteur: Tim Bosman
Leeftijd: 21 jaar
Hobby’s: Voetbal, Facebook, met vrienden zijn.
Welke levensles wil je iedereen meegeven? A winner never quits, quitters never win.
Geloof je dat er meer is? Ja zeker. Ik geloof in een God die altijd bij me is en voor me zorgt.