Wetten op woensdag #1 & #2

God heeft ons in de bijbel tien wetten meegegeven. Ook wel bekend als de tien geboden. Elke woensdag bekijken we deze geboden. Vandaag gebod 1 en 2.

„Vereer naast mij geen andere goden. Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hier boven is of van iets beneden op de aarde of in het water onder de aarde. Kniel voor zulke beelden niet neer, vereer ze niet, want ik, de Heer, uw God, duld geen andere goden naast mij.

De tijd van de bijbel is heel anders dan de tijd van nu. Dit gebod gold voor de mensen die hun hulp zochten in hogere machten. De mensen van toen aanbaden afgoden en knielden voor beelden. Tegenwoordig doen we dat niet meer. Er zijn wel mensen met Boeddhabeelden in huis, maar aanbeden worden ze meestal niet. God is zo groot en machtig dat hij niet in een beeld te vatten is.

Is dit gebod dan niet meer van deze tijd? Dat lijkt me niet. De afgoden die wij hebben zijn misschien geen beelden, maar ze zijn er wel degelijk. Ik zie een afgod als alles wat ons weghoudt bij God. Als je op zondag liever in het stadion zit dan in de kerk, dan kan dat een afgod zijn.

Er zijn veel meer dingen die een afgod voor jou kunnen zijn. Een aantal kenmerken van een afgod zijn dat het je veel te veel tijd kost, je er niet zonder kunt en dat het je van God afhoudt. Op die manier kan sport, een hobby, een relatie of bezittingen een afgod zijn.

En wat dacht je van geld? In onze maatschappij draait alles om geld en voor veel mensen is dit het belangrijkste in hun leven. ‘Geld maakt niet gelukkig’is een bekende uitspraak en ik geloof dat dat waar is. God vraagt ons om niet aan geld of andere dingen vast te zitten, maar Hem te eren. Dan zullen we echt gelukkig zijn.

Maar je kunt natuurlijk niet zomaar stoppen met werken. Geld heb je nodig voor je boodschappen en een sport of een hobby kan een fijne vrijetijdsbesteding zijn. God vraagt je niet om te stoppen met alles wat je doet, maar wel om er voor te zorgen dat het niet de plek van Hem inneemt.

Ik zou zeggen, zorg dat je niet zoals Judas wordt. Hij ruilde Jezus letterlijk in voor zijn afgod, geld: Mattheüs 26:14-15: „Daarop ging een van de twaalf, die met de naam Judas Iskariot, naar de hogepriesters en zei: ‘Wat krijg ik van u als ik hem aan u uitlever?Ze betaalden hem dertig zilverstukken.

Wat is jouw afgod? Durf je God weer op de eerste plaats te zetten?

 

 

Tim BosmanAuteur: Tim Bosman
Leeftijd: 21 jaar
Hobby’s: Voetbal, Facebook, met vrienden zijn.
Welke levensles wil je iedereen meegeven? A winner never quits, quitters never win.
Geloof je dat er meer is? Ja zeker. Ik geloof in een God die altijd bij me is en voor me zorgt.