Werkt God’s genade echt?

Volgens de bijbel is Jezus gestorven aan het kruis voor onze fouten. Onze fouten staan namelijk in de weg tussen ons en God omdat er bij God geen fouten te bekennen zijn. God is ‘smetteloos’, of ‘heilig’. Doordat Jezus onze fouten weg heeft genomen mogen we door genade toch bij God komen.

Toch denken veel christenen dat ze allerlei dingen moeten doen om bij God te kunnen komen. Ze gaan bijna een lijstje af met dingen die je een goede christen maken en hopen op die manier zeker te zijn van een plekje in de hemel. Het is natuurlijk goed om een goede christen te willen zijn, maar daarbij moet je niet vergeten dat Jezus al het werk eigenlijk al heeft gedaan. Hij zei niet voor niets “Het is volbracht” toen Hij zijn laatste adem uitblies. Vanaf dat moment was de weg naar God gebaand door Jezus. Wij kunnen voor onszelf geen plaats in de hemel verdienen door goed te leven. Onze fouten zullen namelijk altijd tussen God en ons in blijven staan. Alleen geloof in Jezus zal ons eeuwig leven brengen. Alleen geloof in Jezus brengt ons dichter bij God.

Ben jij je ervan bewust dat je jouw plek in de hemel niet kunt verdienen en dat Gods liefde het enige is waar jij je zekerheid uit kunt halen? Je hoeft niet meer in een kramp te leven en je af te vragen of je het wel goed doet, maar je mag in vrijheid leven doordat Jezus de straf voor jouw fouten heeft gedragen!

Als ik zeg: “Ik ben een christen” spreek ik niet over mezelf met trots.
Ik fluister “Ik was verdwaald, maar nu gevonden en vergeven.”

Als ik zeg: “Ik ben een christen” spreek ik dit niet uit met trots en zelfingenomenheid.
Ik geef toe dat ik struikel en Jezus nodig heb om mij de weg te wijzen.

Als ik zeg: “Ik ben een christen” probeer ik daarmee niet te laten zien dat ik sterk ben.
Ik belijd dat ik zwak ben en Zijn kracht nodig heb om door te gaan.

Als ik zeg: “Ik ben een christen” schep ik niet op over mijn succes.
Ik geef toe dat ik heb gefaald en God nodig heb om mijn rotzooi op te ruimen.

Als ik zeg: “Ik ben een christen” claim ik niet dat ik perfect ben.
Mijn tekortkomingen zijn maar al te goed zichtbaar, maar God vindt dat ik waardevol ben.

Als ik zeg: “Ik ben een christen” voel ik een steek van pijn.
Mijn hart zit vol verdriet, dus roep ik Hem aan.

Als ik zeg: “Ik ben een christen” ben ik niet heiliger dan jij.
Ik ben slechts een zondaar die ondanks alles Gods genade heeft mogen ontvangen.

– Maya Angelou

Deze post is geschreven door een Alpha – Youth content team member. Meer weten of ook teamlid worden? Lees hier meer.