Weer een blog over vluchtelingen

Alwéér een artikel over vluchtelingen? Het journaal wordt dagelijks gevuld met de ‘vluchtelingencrisis’, kranten staan er vol van, m’n Facebook tijdlijn wordt overspoeld door vluchtelingennieuws. Tegenstanders, voorstanders, politici, BN’ers…

Allemaal delen zij maar al te graag hun mening en argumenten over deze ‘lastige kwestie’. Maar wat doen wij d’r mee? Lezen we overal een beetje half overheen? (zoals ik, eerlijk gezegd). Doet ’t ons niks? Gaan we er fel tegenin? Ondernemen we actie? Kunnen we überhaupt actie ondernemen?

Het is zeker een lastige kwestie. Dat zal ik niet ontkennen. Maar ik zal je niet voor de zoveelste keer vervelen met een mening over de vluchtelingen of de perfecte oplossing. Wat ik denk, is dat we veel kunnen leren van deze vluchtelingen kwestie.

Je hebt vast je eigen mening al een beetje gevormd. Misschien heb je d’r al heftige discussies over gehad. Op school, thuis, op je werk, met vrienden. Een mening kun je makkelijk hebben, maar wat doe je er vervolgens mee? Als jij vindt dat we alle vluchtelingen met open armen moeten ontvangen in Nederland, dan kun je daar vrij weinig mee. Jij bent namelijk niet de aangewezen persoon om daarover te beslissen. Dat moeten we overlaten aan mensen zoals Mark Rutte. (Mark, als je dit leest: we hebben ruimte zat in Nederland)

Maar niet iedere vreemdeling komt uit Syrië. Wij hebben zelf ook te maken met ‘vluchtelingen’ en ‘vreemdelingen’. Een nieuwe klasgenoot, een nieuw gezin bij je in de straat, een nieuwe jongen in je voetbalteam, een nieuw gemeentelid. Ontvangen wij hen met open armen? Komt onze mening over de vluchtelingen tot uiting als we ons zelf in een soortgelijke situatie bevinden? Als je vindt dat de Syriërs een warm welkom verdienen, geef je dan ook een warm welkom aan je nieuwe klasgenoot?

Zoals Jezus at met al zijn medemensen, ongeacht of zij zondig waren of niet, zo mogen wij ook al onze medemensen verwelkomen. En dan hoef je niet gelijk een vluchteling in huis te nemen, of je thuisfront te verlaten en maandenlang hulp bieden op Kos. Nee, je kunt het ook kleiner bekijken. Want niet iedere vreemdeling komt uit Syrië, heb jij de vreemdelingen in jouw buurt al een warm welkom gegeven?