Wat zegt de Bijbel over gezond zijn?

Suiker is slecht, brood ook, en snoepen, en… Er wordt veel gepraat over eten, en wat nou wel of niet gezond is. Maar wist je dat dat in de Bijbel ook al gebeurde? Hoe zit dat nu? Is mijn lichaam wel een tempel?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik zit regelmatig op internet. En ook als ik er niet eens naar op zoek ben, lees ik toch elke keer weer verhalen over gezonde en ongezonde voeding. Zelf doe ik tegenwoordig echt mijn best om gezond te eten, en dat is niet zonder resultaat. Ik heb minder last van buikpijn en hoofdpijn bijvoorbeeld. Gek? Misschien wel niet.

Wat zegt de Bijbel

In de Bijbel komen we namelijk ook best veel voorschriften tegen. In het boek Daniël schrijft God Daniël bijvoorbeeld speciale regels voor. Hij mag niet meer eten van het koninklijke eten (wat vooral veel vlees was). In plaats daarvan vraagt hij om groente en water. Na 10 dagen zien hij en zijn vrienden er veel gezonder uit dan de mannen die wél vlees aten.

Ook in Genesis (1:29) komt eten aan bod: “Ook zei God: ‘Hierbij geef ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn. 30 Aan de dieren die in het wild leven, aan de vogels van de hemel en aan de levende wezens die op de aarde rondkruipen, geef ik de groene planten tot voedsel.’ En zo gebeurde het.”

En nu?

Als ik dat zo lees, dan lijkt het eten van vlees iets van na de zondeval. Slecht? Dat weet ik niet zo goed. Want God heeft ook zelf weer aangegeven dat we juist WEL vlees mogen eten. In Handelingen 10 krijgt Petrus, een volgeling van Jezus, een droom waarin God hem zegt dat hij alle dieren mag slachten en eten. Lastig!

Zelf ben ik er nog niet helemaal uit. Ik kies er wel voor om goed na te denken over wat ik eet. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk waar het vandaan komt en hoe het gemaakt is, ook omdat God van ons vraagt om goed voor de aarde te zorgen. Maar verder… Wat denken jullie? Stoppen met vlees eten? En overstappen op een ‘Daniël-dieet’?

 

 

Marit SmitAuteur: Marit Smit (webredacteur YA)
Leeftijd: 24 jaar
Hobby’s: Lezen, zingen, surfen op internet, winkelen, naar de dierentuin of de Efteling, volleybal.
Geloof je dat er meer is? Jazeker! Ik geloof in een God van liefde, een God die ontzettend veel om ons geeft.