Wat nou als het niet zo goed met mij gaat?

´Ben je bang, boos, blij of verdrietig?’ Twijfelachtig kijk ik mijn mentor aan. Ik wend mijn blik af en bijt op mijn lip. Ik zat al een tijdje niet helemaal lekker in mijn vel. Als mij gevraagd werd: ‘Hoe voel jij je?’of ‘Hoe gaat het?’…dan kon ik de woorden niet vinden. Natuurlijk wil ik antwoorden: ‘Goed!’ Maar wat nou als het niet zo goed met mij gaat?

Ondanks dat het nu veel beter met me gaat worstel ik soms nog wel met mijn gevoelens. Boosheid en angst schijnen zelfs nuttig te zijn. Maar toch: ik ben mijn emoties vaak liever kwijt dan rijk! Tegelijk heb ik ervaren dat ik mijn boosheid niet weg kan redeneren en mijn verdriet: die kan ik niet verstoppen in de hoop dat het vanzelf verdwijnt. Ook angst kan ik niet eeuwig blijven negeren. Emoties maken mij menselijk. En of ik het nou leuk vind of niet ze zijn deel van wie ik ben!

Kan de Bijbel mij helpen?
Nu ik terugdenk aan die tijd besef ik me dat er door de jaren heen veel is veranderd. Ik heb veel gehoord, gelezen en advies gekregen over hoe ik met mijn gevoelens moet dealen maar het boek dat ik bijna elke dag lees heb ik er nog niet bij betrokken: de Bijbel. Kan de Bijbel mij verder helpen het doolhof van emoties?

‘Zelfs Jezus was boos, verdrietig en bang!’

Ik besloot om in de Bijbel op zoek te gaan naar emotie en gevoelens en ik ben verbaasd over hoeveel verhalen er zijn van bijbelfiguren die ook worstelen met hun gevoelens! Zelfs Jezus was boos, verdrietig en bang. Voor mij werd de Bijbel zo opeens erg herkenbaar en verhalen in de bijbel kwamen dichterbij mijn belevingswereld.

Het is oké!
Ik ben nu al een paar weken bezig met dit onderwerp. De gouden tip over de beste manier om met moeilijke gevoelens om te gaan heb ik nog niet gevonden, ook niet in de Bijbel. Toch heeft de Bijbel me een paar stappen verder geholpen. In dit boek las ik dat het hebben van deze gevoelens oké is en juist heel mooi kan zijn. Ook als het de minder leuke emoties zijn. De komende blogs wil ik je meenemen in mijn zoektocht naar emoties in de bijbel. Zoek je mee?

Deze blog is een onderdeel van een serie die ik geschreven heb waarin ik verschillende emoties bij langs ga (angst, boosheid & verdriet) en kijk wat daarover in de Bijbel staat!

Meer over dit onderwerp lezen?