Meer dan paaseitjes

Wat is het verhaal achter Pasen?

Rond deze tijd van het jaar besef ik altijd even dat de tijd best wel vliegt, want het is alweer Pasen. De donkere wintermaanden zijn voorbij, de zon schijnt weer wat meer en…

Ik moet iets bekennen. Voor we verder gaan. Mijn kerstkaarten staan nog op mijn kamer. Het glitterengeltje hangt nog onder mijn spiegel. De kerstlichtjes nog rondom mijn bed. En zo af en toe draag ik zelfs mijn kerstsokken nog (met van die fancy rood-witte zuurstokjes). Kerst is voor mij nog niet helemaal over. En misschien is het stiekem wel elke dag een beetje Kerst voor mij, zelfs als ik al die net genoemde dingen zou opruimen.

Ook Pasen blijft voor mij niet steken bij die paar dagen paaseitjes eten (al zou ik dat ook best het hele jaar willen doen, daar niet van). Pasen en Kerst zijn beide heel belangrijk voor mij. En niet alleen omdat we dan gourmetten, gezellig met vrienden en familie samen zijn en extra dagen vrij zijn van school. Het heeft een andere reden. Ik zal het proberen uit te leggen.

'Pasen is meer dan alleen paaseitjes eten.'

Kloof

Toen God de wereld maakte, was alles goed. Er was geen oorlog, geen pijn. Maar de mensen besloten om niet naar God te luisteren, ze liepen als het ware voor Hem weg. Daardoor kwamen er slechte dingen in de wereld. Dat deed God ook veel pijn, er kwam een kloof tussen de mensen en God. God is een eerlijke God, dus voor alle fouten die gemaakt werden, moest gestraft worden. Wij mensen zouden die straf nooit kunnen dragen, daarvoor zijn er teveel slechte dingen gedaan. Daarom maakte God een reddingsplan.

En dat reddingsplan was Jezus! Met Kerst vieren christenen Zijn komst naar onze aarde. Jezus is de Zoon van God, Hij is zelf ook God. Dat Hij als een kleine baby naar de wereld kwam, was dus heel erg bijzonder. Jezus kwam naar de aarde om te zorgen dat wij weer bij God mogen komen, Hij nam onze straf op Hem. En dat brengt ons bij de vrijdag vóór Pasen: Goede Vrijdag!

Overwinning

Op Goede Vrijdag herdenken we dat Jezus gekruisigd werd. Hij stierf, en nam daarmee onze straf op zich. Einde verhaal? Straf weg, God dood? Gelukkig niet. Jezus stond weer op uit de dood! Hij is sterker dan de dood. Door Zijn overwinning kunnen wij mensen weer bij God komen. Met Pasen vieren we dit!

'Nu kan ik heel dichtbij God komen!'

Kerst en Pasen zijn daarom een dagelijks onderdeel in mijn leven. Want zonder Jezus komst naar de aarde, Zijn sterven en Zijn opstanding, zou ik niet zo dicht bij God kunnen komen! Dan toch maar elke dag van het jaar een paaseitje om het te vieren? 😉

Meer leren over Jezus en het kruis?

Doe mee met Alpha Youth!