Wat is echte vriendschap?

Vriendschap, geloof

‘Wat is vriendschap?’ Mijn docent kijkt ons indringend aan, pretlichtjes in zijn ogen omdat hij zo van zijn vak houdt. ‘Nou? Jij!’ Een klasgenootje geeft enigszins verdwaasd antwoord, ze had nooit verwacht deze vraag ooit te moeten beantwoorden in de collegezaal. Trots laat mijn docent dan de slide zien. Vriendschap, staat er, bevat verwachtingen, verplichtingen en rechten. HUH?

Dat was een redelijke anticlimax. Ook al zit er misschien een wetenschappelijke kern van waarheid in wat hij zei…dit is totaal niet hoe ik vriendschap zie. Maar hoe dan wel? Toen hij deze vraag stelde moest ik meteen denken aan het Bijbelboek Ruth. Ruth laat voor mij zien wat echte vriendschap is.

Speciale band
Misschien ken je het verhaal van het Bijbelboek Ruth wel. Het gaat over Ruth en Naomi. Ruth is getrouwd met de zoon van Naomi, maar hij overlijdt. Net als Naomi’s eigen man en haar andere zoon. In die tijd was het normaal dat je weer teruggaat naar je eigen familie als je man overlijdt. Naomi moest dan reizen, Ruth moest hier blijven. Maar Ruth kiest ervoor om met Naomi mee te gaan. Juist in deze moeilijke tijd wil ze er voor Naomi zijn. Er blijkt een speciale band te zijn tussen Ruth en Naomi. Een band die dieper gaat: het lijkt wel op een goede vriendschap.

‘Trouw is heel belangrijk in een vriendschap’

Wat maakt het speciaal?
We zien in dit verhaal dat Ruth trouw is aan Naomi. Trouw is heel erg belangrijk in een vriendschap. Maar Ruth gaat nog verder dan trouw zijn, ze kijkt niet naar wat het beste is voor haarzelf, maar wat het beste voor haar vriendin Naomi is. Ze had veel beter terug kunnen gaan, ze geeft nu eigenlijk haar hele toekomst op, maar ze weet dat ze er juist nu voor Naomi moet zijn. En dat is wat hun vriendschap ‘echt’ maakt.

Hoe zit dat bij jou?
Heb jij zo’n vriend? Heb jij een Ruth? Iemand die zijn eigen belangen, activiteiten en tijd opgeeft omdat jij hem of haar nodig hebt? Dan heb je volgens mij ‘echte’ vriendschap. Dan gaat het niet om verwachtingen, verplichtingen en rechten, maar om een liefde die niet in hokjes, vakjes en theorieën te vatten is. Ik ben dankbaar dat ik ‘ja’ kan zeggen op deze vraag. In de volgende blog vertel ik je meer over de vriendin van mij die mij heeft laten zien wat echte vriendschap is, mijn Ruth.

Meer over dit onderwerp lezen?