Wanneer wordt alles weer normaal?

Het is een gewone schooldag. Om 7 uur rinkelt de wekker en om 8 uur stap je op de fiets. Eenmaal op school aangekomen, zie je je vrienden al zitten en kletsen jullie nog voordat de eerste bel gaat. Tussen de lessen door kan je gezellig praten met je klasgenoten en docenten. Als je dan eindelijk weer thuis bent na een lange dag, ga je bezig met huiswerk of spreek je nog met iemand af. Kortom: een hele normale schooldag.

Tegenwoordig zijn onze schooldagen niet meer zo normaal. Een kwartier voor je les begint, rol je uit bed en zet je snel Teams of Zoom aan. Gauw die camera uit, anders ziet iedereen dat je nog aan het ontbijten bent. Aan het einde van de dag ben je kapot. De hele dag achter de computer of laptop doet niet veel goed. Hm, wat zullen we dan ’s avonds eens doen? Naar de bioscoop of naar een winkel? Oh wacht: alles is dicht en als je ergens heen zou willen, moet je om 9 uur alweer thuis zijn.

Ik kan niet wachten om weer naar de bios te gaan!

Misschien verlang je weleens terug naar die dagen dat je gewoon naar school kon. Natuurlijk is er dan ook van alles om over te klagen, maar dan kan je in ieder geval in real life tegen iemand praten. Misschien zit jij ook de hele dag maar op je kamer en duren de dagen langer dan ooit. Is dit het dan? Zijn dit dan ‘de leukste tienerjaren van je leven’? Je mist je vrienden, de gezellige feestjes en de uitjes die normaal zo leuk zijn. Ik snap best als je je moedeloos voelt. Ik kan ook niet wachten tot ik eindelijk weer een hele dag naar school kan, een avondje naar de bioscoop mag of naar een feestje ga.

Kan er iets goeds komen uit deze tijd?
Ik vind het altijd heel knap als mensen stomme dingen in leuke dingen kunnen omzetten.Toch vind ik het in corona tijd maar moeilijk. Zijn er eigenlijk wel leuke dingen aan corona? Kan er iets goeds uit deze tijd komen? Ik denk van wel. Natuurlijk is het stom dat je bijna niks meer mag en nergens meer heen kunt, maar probeer dat nou eens om te zetten in wat anders.

‘Normaal gesproken heb ik niet zo veel tijd naast school’

Tips!
Misschien is het wel tijd om een nieuwe hobby te leren of om een oude hobby op te pakken. Ligt er op zolder een keyboard of gitaar onder een dikke laag stof? Pak het er eens bij om te kijken of je er nog wat mee kunt. Ken je veel mensen uit je omgeving die het moeilijk hebben? Stuur dan eens een kaartje. Heb je altijd al willen sporten, maar had je daar nooit tijd voor? Probeer om elke dag een rondje hard te lopen of om thuis oefeningen te doen. Zo heb ik normaal gesproken niet veel tijd naast school, maar loop ik nu elke dag een rondje.

Mooie tekst in de Bijbel
In de Bijbel wordt er ook geschreven over positief zijn. Zo staat dit bijvoorbeeld in Salomo 17 vers 22: ‘vrolijke gedachten houden je gezond, maar sombere gedachten maken je ziek’. In deze tekst gaat het over ziek zijn door sombere gedachten, want als je overal alleen maar de slechte en stomme dingen in ziet, voel je je gelijk minder vrolijk en blij. Natuurlijk is het niet erg om af en toe verdrietig of somber te zijn, maar ik denk dat het belangrijk is dat je, ondanks alles, toch optimistisch probeert te zijn. Dat kan best moeilijk zijn! Probeer daarom extra aandacht aan de mooie dingen te geven. Misschien heb je wel een huisdier waar je helemaal gek op bent of misschien vind je het heel leuk om buiten te sporten.

Alpha Youth gaat gewoon door!

Alpha Youth gaat digitaal gewoon door. Misschien vind je het ook wel moeilijk om met het geloof bezig te zijn, omdat je bijvoorbeeld niet naar de kerk kunt. Meld je dan aan voor een online Alpha Youth cursus. Ik ben benieuwd naar wat jullie nou doen om jezelf nog vrolijk te houden. Hebben jullie misschien tips voor ons? Laat het ons dan vooral even weten in een DM.

Meer over dit onderwerp lezen?