Waarom ben ik nooit tevreden?

Perfectie is saai, vermoeiend, bestaat niet en…het maakt je ongelukkig. Toch lijkt het net alsof de nadruk heel erg op perfectie ligt. We worden constant geconfronteerd met mooie foto’s op social media, perfecte modellen, perfecte filters, perfecte mannen en perfecte levens…

Overal komen we perfectie tegen, maar we leven in een soort toneelspel. Perfectie bestaat namelijk helemaal niet. De perfecte dingen die je ziet zijn nep. En wat nog het ergste is; wij vergelijken ons met deze perfecte dingen die eigenlijk niet mogelijk zijn. Hierdoor worden we onzeker en willen we altijd meer, we leven immers met de boodschap dat het altijd beter, mooier en leuker kan.

Ik wil je niet vertellen dat je nooit kunt streven naar iets beters of dat je niet mag groeien, doe dat juist! Toch is het wel belangrijk om tevreden te kunnen zijn met wat je nu hebt en met waar je nu staat in het leven. Een nieuwe telefoon of computer maakt je even blij, maar je raakt er al heel snel aan gewend en dan wil je al snel weer wat nieuws.

Gelukkig zijn = verkering hebben?
Naast materiële dingen kun je dit principe ook toepassen op jouw levensloop. Misschien verwacht je wel dat je leven beter wordt wanneer je achttien bent en eindelijk zelfstandig bent. Of dat je leven helemaal klopt wanneer je een leuke vriend of vriendin hebt. Dat is alleen niet waar. Het leven bestaat uit seizoenen en elk seizoen heeft zijn eigen voordelen maar ook zijn eigen moeilijkheden.

‘Soms wens ik dat ik terug in de tijd kon’

Dat heb ik zelf ook weleens. Ondanks dat ik het nu heel fijn vind om op kamers te wonen en mijn eigen leven te mogen inrichten wens ik vaak dat ik gewoon maar weer even tiener kon zijn. Dan had ik niet zoveel verantwoordelijkheden, ik moet bijvoorbeeld huur betalen en mijn zorgverzekering. Ik kan niet meer mijn ouders laten bellen als ik iets niet snap. Als ik nog gewoon thuis woonde dan hoefde ik  ook niet elke avond zelf te zorgen dat ik eten heb.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden die laten zien dat het gras niet altijd groener is bij de buren. Anderen hebben het niet beter voor elkaar dan jij, hun leven is nu eenmaal anders. Jij bent uniek en jouw levensweg ook, net als die van hen. Het is logisch dat we soms zoeken naar vergelijkingsmateriaal om te pijlen hoe wij het doen, maar het is ongezond om dat overmatig te doen. Denk aan het vergelijken van je uiterlijk. Jij hebt jouw bouw, die ander heeft weer een andere bouw.

 3 Tips voor een tevreden gevoel

Tip 1: Probeer je een het volgende in te denken: jij bent door God gemaakt!
Geloof je niet in een God? Beeld het je dan eens in… Er is iemand die jou altijd prachtig vindt zoals je bent! Hij heeft iedereen helemaal anders gemaakt. Het zou maar een saaie boel worden als iedereen hetzelfde was geweest, toch?

Tip 2: Jij bent geroepen om jij te zijn en ik ben geroepen om mij te zijn. We hebben elkaar nodig!
Juist omdat we zo verschillend zijn. In de bijbel, in het boek Korintiërs, staat zelfs dat we elkaars lichaamsdelen zijn met Jezus als hoofd! Dat klinkt misschien best gek. Hiermee wordt bedoeld dat we niet kunnen functioneren zonder elkaar en dat we om elkaar moeten denken.

 Tip 3: Je hoeft niet te verbergen wanneer  je leven niet helemaal op orde is.
Het lijkt misschien alsof anderen dat wel hebben, maar zou dat echt zo zijn? We hoeven niet bezorgd te zijn want Hij belooft ons dat Hij ons nooit zal verlaten.

Je zult nooit perfect worden, maar dat hoeft ook niet. Je mag de persoon worden die God in gedachten had toen Hij je maakte. Geloof je nog niet echt in zo’n God? Vind je het een gek idee om te bedenken dat je gewenst zou zijn door de God die de hele wereld heeft gemaakt?  De Alpha – Youth is een plek waar je al je vragen daarover kunt stellen.

A flower doesn’t think of competing with the flower next to it. It just blooms.

Vind je het een gek idee om te bedenken dat je gewenst zou zijn door de God die de hele wereld heeft gemaakt?  De Alpha – Youth is een plek waar je al je vragen daarover kunt stellen.

Meer over dit onderwerp lezen?