Waarom laat God zich niet zien?

‘’Wat als God zich voor één keer aan heel de wereld laat zien? Dat zou voor iedereen toch een stuk makkelijker zijn?’’ Nadat deze woorden uit de mond van mijn vriend kwamen begon ik erover na te denken. Eigenlijk was ik het wel met hem eens, want hoe kunnen we op iemand vertrouwen die zichzelf niet eens laat zien?

Toen ik een tijdje terug een wandeling maakte kwam ik iets fantastisch tegen: tussen een paar bomen door zag ik een prachtig hert lopen. Geen type ‘Bambi’ maar juist het tegenovergestelde. Het was machtig om te zien: een groot en sterk edelhert met zo’n imposant gewei dat je eigenlijk alleen in huiskamers ziet hangen. Nadat ik mijn telefoon had gepakt en het hert op de foto zette liep ik verder. De mooie natuur beef mij verbazen. Grasvlakten met de aanwezigheid van zwermen vogels en een stralende zon leken magisch. Zelfs de geur van mest ging ik bijna waarderen. Op het gegeven moment kwam ik een andere opvallende verschijning tegen. Aan de waterkant van een beekje zat een fonkelend blauw vogeltje dat mijn aandacht trok. Ik probeerde wat dichterbij te komen en ik zag dat zijn borst bedekt was met oranje veertjes. Het kon niet anders: het was een ijsvogel! Wat een geluk dat ik die mocht tegenkomen.

Een paar weken na deze wandeling pakte ik de bijbel en begon ik eruit te lezen. Ik kwam terecht bij hoofdstuk 1 van het boek Romeinen. In vers 20 stond het volgende: ‘Want sinds het ontstaan van de wereld is Gods bestaan duidelijk te herkennen uit wat Hij heeft gemaakt.’ Deze zin bleef bij mij hangen en bracht me terug naar mijn wandeling. Ik realiseerde me dat ik God toen meerdere malen was tegen gekomen. God stond bijvoorbeeld tussen de bomen in de vorm van een hert. Ook aan de waterkant liet Hij zich aan mij zien door middel van een fonkelend blauw vogeltje!

Maar God laat zichzelf ook zien in mensen zoals jij en ik. Of is het misschien toeval dat veel mensen het woord van God verkondigen? Zelfs op deze website laat God zich zien. Of is het misschien toeval dat jij deze blog leest? Ik denk dat het geen toeval is. Ik geloof dat God zich aan je laat zien door de natuur, door mensen en zelfs door deze website. Het probleem is dat wij dat soms niet door hebben.

Laat God zichzelf niet zien of kijken wij niet goed?