Waarom laat God dit toe?

Afgelopen weekend kregen we te horen dat er twee meisjes van 14 jaar zijn overleden, vermoedelijk door een misdrijf. Verschrikkelijk. Ongebrijpelijk erg! En kort daarvoor kregen we het bericht dat er 22 mensen zijn vermoord door een aanslag in Manchester. Hoe kan dit gebeuren? En als je dan in God gelooft, vraag je je af, of stel je die vraag aan diegene: waarom gebeurt dit? Waarom laat God dit toe?  

Deze vraag wordt gesteld door presentatrice Jinek. Ze stelt de vraag: ‘Waar is God in de dit alles?’ aan de dominee uit de kerk waar Savannah, één van de meisjes die is overleden dit weekend, altijd naar toe ging. Het antwoord is misschien niet 100% het antwoord. Maar het is wel een super eerlijk antwoord van een man die het drama van dichtbij meemaakt. Ik vind dat heel knap hoe hij er antwoord op geeft.

Waarom voorkomt God rampen niet?
Waar is God in dit verhaal? Waarom staat God lijden toe? Waarom voorkomt God oorlog en rampen niet? Een ding is in ieder geval zeker. God vind het niet erg dat je deze vragen aan Hem stelt. Er staan talloze voorbeelden in de Bijbel, dat mensen hele moeilijke vragen aan God stellen. En zelfs Jezus, zijn zoon, stelde aan God dezelfde vraag. Aan het kruis, net voordat hij stierf, vroeg hij: God, waarom verlaat je mij?

De troost die we hierin vinden is dat Jezus door deze daad ervoor zorgde dat God ONS niet verlaat, maar altijd dichtbij is. Je mag hem deze vraag stellen, maar sta hem dan ook voorzichtig toe, dat hij je wil troosten. En stel de vraag maar. Misschien wel met heel veel boosheid in je. WAAROM!?! Soms moet je voor moeilijke vragen langer de tijd nemen om daar een beetje rust in te vinden.

‘Deze acties hebben iets kwaads in zich’

Daarnaast: geef God ook de kans om antwoorden te geven. Ik kan je vertellen, tijdens een Alpha – Youth nemen we de tijd en bespreken we de vraag: ‘Hoe zit het met het kwade?’ Met het kwade bedoelen we alle rotte, vervelende dingen die gebeuren in het wereld. Dus alle acties en dingen die iets kwaads in zich hebben. Zoals oorlog, terrorisme of nou.. dit soort erge dingen. Het is onbegrijpelijk dat het gebeurt. Op deze plek mag je alle vragen die je hebt hierover stellen. Kijk hier wat Alpha – Youth precies is. Het kan je heel erg helpen hierbij.

En laten we in de tussentijd blijven bidden voor de mensen die nu hun lieve vriend, vriendin, of kind, familielid moeten missen. Soms is dat het enige wat je kan doen. Dit liedje geeft mij rust en dat wens ik jou ook toe, hopelijk troost het jou ook:

Meer over dit onderwerp lezen?