Waarom ik nu zeker weet dat ik in God geloof

Heb je twijfels over je geloof? Of vind je het eng om echt voor God te kiezen? Dat had ik ook, maar daar is verandering in gekomen! Ontdek wat Alpha mij heeft gebracht en hoe geloof nu een rol speelt in mijn leven.

In mijn eerste blog vertelde ik dat ik van mezelf een knoop moest doorhakken over mijn geloof. Toen het puntje bij paaltje kwam, vond ik dat best lastig. Daarom besloot ik om Alpha te gaan doen en daarna een besluit te nemen: geloof ik nou wel of niet? In mijn tweede blog vertelde ik dat ik na de eerste Alpha-avonden merkte dat God dichterbij kwam en zichzelf aan mij liet zien. Er gebeurden dingen in mijn leven die geen toeval konden zijn.

Zo kreeg ik een paar keer uit het niets een liedje in mijn hoofd. Deze liedjes gingen erover dat ik niet bang hoef te zijn om te geloven. En dat God mij helpt als ik niet goed weet hoe ik dit moet doen. Dit was voor mij heel bijzonder, want ik vond het hele Alpha-avontuur best wel spannend.

Je hoeft niet bang te zijn
Tijdens Alpha liet God keer op keer aan mij merken dat ik niet bang hoef te zijn, wat er ook gebeurt. Ook herinnerde hij mij steeds weer aan het verlangen dat ik had om hem te leren kennen. Ik vertelde dat ik tijdens mijn zoektocht al vaker Bijbelteksten las die mij raakten. Dat gebeurde steeds vaker en iedere keer stond er ongeveer hetzelfde in die Bijbelteksten: als je God zoekt, dan zul je hem vinden. Ik wist niet dat dit zo vaak in de Bijbel stond! Vervolgens ging ik bidden met God en ik vertelde hem dat ik het allemaal best wel spannend vond. Ik merkte dat dit mij rust gaf. Ik besloot me gewoon maar over te geven aan alles wat er gebeurde tijdens Alpha. Maar het duurde niet lang of ik had mijn volgende twijfel…

‘Ik verzon smoesjes om niet mee te hoeven naar het weekend’

Smoesjes voor het Alpha-weekend
Ongeveer halverwege de Alpha gingen we met zijn allen een weekend weg om het te hebben over de Heilige Geest. Dit vond ik ontzettend spannend. Ik had namelijk gehoord dat mensen hier persoonlijk werden aangeraakt door God en ik merkte dat dit weerstand bij mij opriep. Dit idee sprak mij totaal niet aan. Ik gebruikte smoesjes om niet mee te hoeven met het weekend. Bijvoorbeeld dat ik moest werken. Toch kwam ik er niet zo makkelijk onderuit. Op mijn werk bleek ik heel gemakkelijk vrij te kunnen krijgen en de één na de ander uit de Alpha-groep vroeg me persoonlijk of ik ook meeging met het weekend. Uiteindelijk besloot ik om toch mee te gaan op Alpha-weekend. En dat was maar goed ook.

In opstand
In het weekend gebeurde precies waar ik bang voor was: God raakte mij persoonlijk aan. Er gebeurde iets wat ik nog nooit had meegemaakt. Tijdens de Alpha-cursus wordt vaak verteld dat God aan de deur van je hart klopt en binnen wil komen, maar dat je zelf de deur open moet doen. Gedurende het weekend had ik het gevoel alsof God keihard op mijn deur stond te bonzen. Iedere vezel in mijn lichaam kwam in opstand tegen dit gevoel. Ik vond het eng en ik wilde het liefst weglopen. Maar God prikte door mijn angst heen en gaf mij een zetje in de goede richting door de deur een klein stukje open te duwen. Dat was precies wat ik nodig had…

‘De tranen stroomden over mijn wangen’

Ik kreeg een ontzettend warm gevoel van binnen en de tranen stroomden over mijn wangen. Achteraf was dit ook helemaal niet eng, maar ontzettend fijn. God wist dat ik diep van binnen naar hem verlangde. Anders had hij me nooit een zetje gegeven. Het weekend was uiteindelijk ontzettend gezellig en heel ongedwongen. Doordat je even uit je dagelijkse routine bent, heb je de rust en de ruimte om in je eigen tempo samen met anderen na te denken over het geloof. En als je ooit op Alpha-weekend gaat, wees dan niet bang dat er iets gebeurt wat je niet wilt. Het is een moment waarop je aangeraakt kan worden door God, maar alleen als je dat zelf wilt.

Geen perfecte christen
Na het Alpha-weekend wist ik één ding zeker: ik had dit niet willen missen. Ik heb God nog nooit zo dichtbij gevoeld en daardoor weet ik nu zeker dat ik geloof. Geen grijs gebied meer voor mij, maar een leven met God! Ben ik dan nu een perfecte christen? Lees ik elke dag de Bijbel en ga ik elke zondag naar de kerk? Absoluut niet, maar dat hoeft ook niet. Geloven is namelijk iets dat je met je hart doet en daar horen geen perfecte gewoontes en manieren bij. Ook na de Alpha-cursus voelt het wel eens alsof God heel ver weg is, maar dan denk ik weer even terug aan het Alpha-weekend. Dan weet ik weer zeker dat God van mij houdt en dat hij mij nooit in de steek laat.

Dus twijfel jij ook wel eens over het bestaan van God? Of vind je het spannend om een keuze te maken? Ga gewoon op zoek! Dit helpt je om uiteindelijk een keuze te maken. Alpha was voor mij de perfecte plek voor mijn zoektocht, maar je kunt ook in je vertrouwde omgeving beginnen met Bijbellezen of bidden. Net zoals het bij mij ooit begon…

Meer over dit onderwerp lezen?