Waarom ga ik naar de kerk?

‘Ik ga niet!’ er zijn best wel wat zondagen geweest dat ik dit heel hard door het huis riep. Mijn moeder lokte me dan alsnog uit mijn bed met croissantjes, en uiteindelijk stapte ik gewoon op de fiets. Op naar de kerk. Maar niet met een brede lach. Niet met een vredig halleluja-gevoel. Niet bepaald blij dat ik er weer heen mocht.

Nu, een paar jaar later roep ik mijn beginzin een stuk minder vaak. Opstaan op zondagochtend is alsnog wel eens lastig, maar ik ga niet meer met tegenzin naar de kerk. Daar is dus wel wat veranderd…

Waarom gaan christenen naar de kerk?
Je vraagt je misschien af wat er bij mij veranderde, maar een grotere vraag is misschien wel: waarom gaan christenen überhaupt naar de kerk?! Waarom gaan ze op zondag op tijd hun bed uit, waarom gaan ze doordeweeks naar activiteiten, waarom? In deze blog hoop ik op al deze vragen een beetje antwoord te geven.

‘De kerk kun je vergelijken met een sportvereniging’

De kerk is meer dan een gebouw. Het draait helemaal niet om dat gebouw. In de kerk draait het om God. Christenen van over de hele wereld komen wekelijks bij elkaar, om samen te zijn. Samen sta je sterk, een hele bekende leus, en dat brengen we in de kerk in praktijk. Zo’n kerkdienst is er om iets te leren, over God. Een voorganger of dominee houdt een preek, een inhoudelijk verhaal over God. We zingen samen voor God, en bidden voor elkaar, voor de wereld.

Sporten
De kerk kun je wel vergelijken met een sportvereniging: je komt samen voor de gezelligheid, maar ook om iets te leren. Zoals het goed voor een mens is om te sporten, is het ook goed voor een gelovige om met zijn geloof bezig te zijn.

De kerk was eerst voor mij alleen een gebouw. Ik beschouwde het als een instituut vol mensen met meningen en regeltjes. Maar die blik is nu anders. Ik heb de mensen in de kerk leren kennen. En die zijn net zo imperfect als ik ben. De mensen in de kerk voelen als familie. En de God die wij samen aanbidden, is het meest belangrijke onderdeel van mijn leven. Wat is er nou mooier dan samen met mensen van wie je houdt, God te prijzen?

Wil je nog geen kerk bezoeken maar hier wel meer over weten? Volg een Alpha – Youth!

Meer over dit onderwerp lezen?