Waar is God als ik bang ben?

Hoewel ik het niet graag toegeef: ik ben regelmatig bang. De hoeveelheid zelfhulpboeken bewijst dat ik niet de enige ben die hiermee struggled. Veel mensen zijn op zoek naar de perfecte manier om ermee te dealen. Ook ik ben op zoek naar die gouden tip, maar ik kon het tot nu toe nog niet vinden. Ik besloot de zelfhulpboeken dicht te slaan en de Bijbel te openen. Zijn er ook bijbelverhalen over angst? Wat zegt de bijbel wat je dan moet doen?

Steeds vaker realiseer ik me dat ik bang ben. Meestal voor kleine dingen, bijvoorbeeld: zakken voor mijn tentamens. Maar soms gaat het over grotere dingen. Zoals bang zijn vriendschappen kwijt te raken, of de angst niet goed genoeg te zijn. Het zijn dingen die me ´s nachts kunnen wakker houden en die mijn gedachten kunnen opeisen. De oplossing lijkt op dat moment soms ver te zoeken.

‘De Bijbel staat vol verhalen van mensen die ontzettend bang zijn!’

Bijbelverhalen over angst
Maar ik ben niet de enige die me zo kan voelen. Angst is iets wat je overal terug ziet: zelfs in de Bijbel. De Bijbel staat vol verhalen van mensen die in God geloven, die op Hem willen vertrouwen maar toch ontzettend bang zijn. Het maakt de Bijbel voor mij opeens heel erg herkenbaar. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik het verhaal van Jezus vrienden die op zee varen wanneer het begint te stormen:

De boot was intussen midden op het meer. Ze hadden veel last van de golven, want ze hadden de wind tegen. Om ongeveer 4 uur ’s morgens kwam Jezus naar hen toe, lopend over het meer. Toen de leerlingen Hem over het meer zagen lopen, raakten ze in paniek. Ze riepen: “Een spook!” en ze schreeuwden van angst. Onmiddellijk zei Jezus tegen hen: “Rustig maar! Ik ben het, wees maar niet bang.” ( Matteüs 14: 24-27)

Hier wordt beschreven hoe de vrienden van Jezus middenin de nacht op zee in een storm terecht komen. Dan zien ze in het donker iemand naar hun toelopen, ze kunnen het niet goed zien en dat maakt ze bang. Dan blijkt het Jezus te zijn en Hij stelt ze gerust, Hij zegt: ‘je hoeft niet bang te zijn!’

‘Mijn geloof zorgt er niet voor dat ik nooit meer bang ben’

Dit is niet de enige keer in de Bijbel dat ons wordt verteld dat je niet bang hoeft te zijn. Sterker nog door hele Bijbel heen wordt het een paar honderd keer genoemd. Elke keer als ik de Bijbel open sla is er wel een tekst die me verteld dat het niet nodig is om bang te zijn. Mijn geloof zorgt er niet voor dat ik nooit bang ben, maar het doet me wel beseffen dat ik in mijn angst nooit alleen sta. Dat zelfs als mijn leven anders loopt dan ik wil, dan weet ik dat er nog Iemand is waarop ik kan vertrouwen.

Niet bang zijn!
Na jaren zoeken, boeken lezen, tips vragen heb ik niet dé manier gevonden om nooit meer bang te zijn. Ook de Bijbel verteld me niet hoe ik angst uit mijn leven kan bannen. Maar het vertelt me wél dat ik niet bang hoef te zijn. Want ik geloof dat God bij me is wat er ook in mijn leven gebeurd. En jou, wat helpt jou om met je angst om te gaan?

Deze blog is een onderdeel van een serie die ik geschreven heb waarin ik verschillende emoties (angst, boosheid & verdriet) bij langs ga en kijk wat daarover in de Bijbel staat! Met als overkoepelend thema: wat nou als het niet zo goed met mij gaat? Deze eerste blog lees je hier!

Meer over dit onderwerp lezen?