Waar vind ik geluk in deze wereld?

Ik ben jarig vandaag. Zeventien jaar geleden vulden mijn longen zich voor het eerst met lucht. Ik kreeg de naam Esther Donata wat betekent: een ster, een geschenk van God. In die zeventien jaar dat ik nu op de wereld ben, heb ik als een schaap zonder herder rondgerend. Ik was op zoek naar geluk…

Lange tijd vond ik het niet. Op deze aarde is het ook gewoon niet te vinden. Niet in mensen, niet in geld, niet in series, niet in boeken. Nergens. Ik kon niet zelf gelukkig worden. Het lukte gewoon niet!

Mezelf bewijzen
Vaak probeerde ik het op eigen kracht te doen. Ik wilde mezelf bewijzen. ‘Met mij gaat het helemaal goed hoor!’ Terwijl in werkelijk twijfels en onzekerheid de overhand namen. Ik verdronk als het ware in de duisternis. Ik zat diep vast in onzekerheid, twijfels, depressie, eten, zelfbeschadiging, series, suïcidaliteit en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik voelde me als een slaaf. Hoe meer ik zocht naar geluk in de wereld, hoe dieper ik leek te verdrinken.

‘Veel geld verdienen: is dat geluk?’

Je leven kan werelds gezien perfect zijn: Je kan een goede baan hebben, een mooi gezin of veel geld verdienen. Maar is dat het ultieme geluk? Ik denk dat je dan je leventje aan het leiden bent voor een korte tijd. De secondes van de klok blijven tikken, maar als je hart stopt met kloppen is alles weg. Had alles dan wel nut? Het leven blijft op deze manier altijd leeg en nutteloos. Je leeft je leventje en daarna is het weer voorbij. Je vult je lege leven met lege dingen waardoor het alleen maar leger wordt. En het is nooit genoeg om de leegte te vullen. Het moet altijd meer zijn en uiteindelijk kan je niet meer zonder. Je bent dan zowat een ‘slaaf’ van de wereld.

Er is meer! 
En toen ontdekte ik dat er meer was. Een perfecte liefde. Vrede die voor eeuwig duurt. Je hoeft niet vast te zitten aan dingen van deze wereld. Je kan een kind van God zijn. En ik beloof je, dat is pas echte vrijheid. Het moment dat je alles in deze wereld loslaat om alleen nog maar Gods sterke hand vast te houden kan je gaan leunen op zijn liefde. En dan krijgt alles opeens een doel. Dan zijn er talloze beloftes die God voor je heeft!

Dan ben je niet langer een schaap die verdwaald rondrent, maar ben je een schaap met een herder. Een herder die je verzorgt en je beschermt tegen al het wild wat er rond rent. Het enige wat jij moet doen is hem vertrouwen in alles.

‘Ik ben gelukkig’

Helemaal vrij
Ik ben God dankbaar dat ik kan zeggen dat ik gelukkig ben. Dat ik niet langer een slaaf ben. Dat ik niet langer vastzit aan dat ik niet goed genoeg zou zijn. Dat dit leven tot niks leidt. Maar dat het leven tot zo veel meer leidt! Een eeuwigheid. En ik weet dat God alles overwint. En als jij niet ervaart dat je vrij bent van de wereld, zijn er misschien nog dingen die tussen jou en God in staan? Laat het los en ren af op God als een kind die voor het eerst leert lopen. En Hij zal zeeën voor je doen splijten, bergen moeten wijken. Want als God voor je is, wie kan er tegen je zijn?

Ik ben jarig vandaag. En mijn nieuwe levensjaar wordt geweldig, dat weet ik zeker. Omdat ik nu vertrouw op mijn herder die mij veel verder zou leiden dan mijn voeten kunnen dragen. En ik wil nooit meer weglopen bij deze goede herder ?

Ik denk dat dit de meest feestelijke verjaardagsboodschap is die ik jullie kan geven; God houdt van je en je bent zijn kind!

Wil je eerst meer weten over deze God, voordat hem kan vertrouwen? Volg dan aan Alpha! Daar kun je met al je vragen terecht!

Meer over dit onderwerp lezen?