Vuurwerk, het zou verboden moeten worden

Het is vandaag oudjaarsdag, en dus mag er officieel vuurwerk afgestoken worden. Zelf ben ik er niet echt een fan van, ik blijf het liefst de hele dag veilig binnen zitten. Vuurwerk? Dat mag van mij best verboden worden.

Al jaren durf ik op 31 december bijna de straat niet meer op. De rotjes vliegen je om de oren, en er wordt voor de grap op mensen gericht. Zo heeft mijn broertje al eens in het ziekenhuis gezeten omdat hij de ballen uit een Romeinse kaars in z’n nek kreeg. En dat viel gelukkig nog mee…

Afgelopen jaar waren er 810 mensen die vuurwerkverwondingen hadden. Daarnaast was er een schade van 10 miljoen euro, en dat komt dan nog bovenop de miljoenen euro’s die door particulieren worden uitgegeven aan vuurwerk. Bizar! Ik blijf erbij, vuurwerk mag van mij verboden worden.

En ik ben niet de enige die er zo over denkt. Uit een recente poll van EénVandaag bleek dat twee op de drie mensen een verbod op particulier vuurwerk wel zien zitten. Veel mensen zijn de vuurwerkoverlast zat. Het meldpunt Vuurwerkoverlast.nl staat nu al op 40.000 meldingen, en dan is het nog niet eens middernacht geweest!

Er zijn weinig landen waar je zelf nog vuurwerk mag afsteken, Nederland is echt een uitzondering. Wat doen ze daar dan wel? Nou, elke stad organiseert een enorme vuurwerkshow waar een heleboel mensen naar kunnen kijken. Ik heb ooit het geluk gehad om zo’n show in Australië te zien, en wat was dat overweldigend! Ik vind de schoonheid van vuurwerk prachtig, zeker als je naar één show kijkt in plaats van een lucht vol met vuurwerk (zodat je niet meer weet waar je naar moet kijken).

Nog een voordeel van zo’n show is dat het goedkoper is, en er minder ongelukken gebeuren. Ik ben wel voor. En de rest van die miljoenen die we normaal aan vuurwerk kwijt zijn? Die kunnen we dan mooi aan een goed doel doneren.

 

 

Marit SmitAuteur: Marit Smit (webredacteur YA)
Leeftijd: 24 jaar
Hobby’s: Lezen, zingen, surfen op internet, winkelen, naar de dierentuin of de Efteling, volleybal.
Geloof je dat er meer is? Jazeker! Ik geloof in een God van liefde, een God die ontzettend veel om ons geeft.