Vluchten?

De laatste tijd hoor je het steeds vaker: mensen die vluchten uit hun eigen land. Redenen? Hun leven wordt bedreigd door bijvoorbeeld oorlog of honger. Denk maar aan de IS of de situatie in Afrika met Boko Haram. Ook in Nederland hebben we te maken met vluchtelingen: enorme aantallen mensen vragen in Nederland asiel aan. Hoe reageer jij daarop? Vind jij dat de grenzen dicht moeten? Is Nederland wel echt zo vol?

Toen ik pas ’s avonds uit de Bijbel aan het lezen was, kwam ik terecht bij Psalm 11. Het eerste wat ik las, was: ‘Ik heb de toevlucht tot de Here genomen’. In het woord toevlucht zit het werkwoord vluchten. En wat doe je als je vlucht? Je gaat weg van een gevaarlijke plek, omdat je in gevaar bent. Maar waar ga je heen? Logisch, naar een plek waar het veilig is. Een plek waar vrede is. Waar zou jij heen gaan als je in gevaar bent? Ik weet de beste plek: bij God, bij Jezus. Bij Hem is het nooit te vol! God gooit de deur niet voor jou dicht, integendeel. Hij heeft zelfs beloofd dat wie bij Hem aankloppen, welkom zijn. ‘Klopt en u zal opengedaan worden.’

Zijn wij eigenlijk in gevaar? Nee, niet echt. Ik bedoel, ons leven wordt niet bedreigd door oorlog, honger en geweld. Wij worden niet vervolgd om ons geloof. Hier in Nederland zijn we vrij om te gaan en te staan waar we willen. Op dit moment kan ik lekker mijn koffie drinken zonder gestoord te worden door luchtaanvallen of bombardementen. Maar toch zijn we in gevaar. Er is namelijk iemand die niet wilt dat we naar God gaan: de duivel, de grote tegenstander van God. Hij probeert zo veel mogelijk mensen van God weg te houden. Als we niet vluchten naar God, vluchten we regelrecht in de armen van de duivel. Als dat gebeurt, zullen we omkomen. Dat mag niet gebeuren! Neem de toevlucht tot God, voor het te laat is. Daar ben je veilig, daar is het goed!

Gooit Nederland de grenzen dicht? Gelukkig is er een betere Plaats!