Vluchten voor een vrij leven

Vluchtelingen, misschien wel het meest besproken onderwerp van de afgelopen weken. Je hoeft maar op het nieuws te kijken en de volgende verhalen over vluchtelingen doen alweer hun aantrede. Maar toch wil ik je ook even stil laten zetten bij het begrip ‘vluchten’. Zou jij bereid zijn om te vluchten voor een vrij leven?

Laatst kwam ik op vluchtelingenwerk.nl de verhalen van drie vluchtelingen tegen. Ze hebben alle drie iets gemeen: uit angst zijn ze gevlucht naar Europa. Op weg naar een vrij leven. Ten minste, dat was hun hoop. Parwana (11) uit Afghanistan weet als geen ander hoe het is om in angst te leven: ‘’ In Afghanistan kon ik niet buitenspelen. Dat was gewoon veel te gevaarlijk. Bommen ontploften regelmatig vlakbij ons huis. We moesten vluchten.’’

Ook Karam (26) uit Syrië had geen andere keuze. Hij stapte noodgedwongen in een bootje die Europa als eindbestemming had: ‘’ Toen ik de boot voor het eerst zag, wist ik dat de kans op overleven klein was. Het gevaarte was bedoeld voor 250 personen, maar de mensensmokkelaars dwongen uiteindelijk 588 mensen aan boord te gaan.’’ vertelde Karam.

Het laatste verhaal kwam van Ousmana (53) uit Burkina Faso. Hij had geen geld. Eten en drinken waren geen zekerheden voor hem. Hoop hield hem op de been tijdens zijn reis naar een vrij leven: ‘’hopen is niet moeilijk als je iets écht wil.’’

In Nederland kunnen we het ons haast niet voorstellen dat er elk moment een bom kan ontploffen. Ook over eten en drinken hoeven we ons niet druk te maken. Het lijkt dat iedereen hier een vrij leven heeft. Een vrij leven zonder zorgen. Toch denk ik juist het tegenovergestelde. Ook hier in Nederland kan je het moeilijk hebben. Iedereen heeft wel eens te maken gehad met iemand die bijvoorbeeld een burn-out had. Misschien ben jij wel degene die het op dit moment heel moeilijk heeft. Misschien ben jij wel degene die al een lange tijd ergens mee zit. Misschien lukt het maar niet om van jouw problemen af te komen en ben je het vertrouwen in een goede afloop verloren. Toch denk ik dat er wel een manier is om jouw problemen achter je te laten. Ik geloof dat er iemand is die je heel graag wil helpen met elk probleem dat je hebt. Hij heeft mij namelijk ook heel erg geholpen! Hier heeft Hij alvast een boodschap voor je:

Wees niet bang, want ik ben bij je,
vrees niet, want ik ben je God.
Ik zal je sterken, ik zal je helpen,
je steunen met mijn onoverwinnelijke rechterhand.

Uit de bijbel, het boek Jesaja, hoofdstuk 41 vers 10

Wil jij, net als Parwana, Karam en Ousmana, weg vluchten van alle moeilijke dingen in jouw leven? Dan is geloven wat er in deze tekst staat het enige wat je moet doen. Oprecht geloven dat Hij ook jouw God is. Ik ben er van overtuigd dat Hij je dan zal helpen om te vluchten. Om weg te vluchten van jouw problemen. Op weg naar een leven waarin jij geloofd dat God altijd bij je is. Een vrij leven waarin jij geloofd dat Hij je altijd zal sterken, helpen en steunen. Wat er ook gebeurd in de toekomst. Dan leef je in vrijheid.

Ben jij bereid om te vluchten voor dat vrije leven?

Bronnen quotes:
http://www.vluchtelingenwerk.nl/persoonlijke-verhalen/vluchteling/karam-26
http://www.vluchtelingenwerk.nl/persoonlijke-verhalen/vluchteling/parwana-11
http://www.vluchtelingenwerk.nl/persoonlijke-verhalen/vluchteling/ousmane-53