Vijf boekentips voor christelijke tienermeiden (en misschien ook jongens)!

Alpha Youth redactie
8 min leestijd
Lekker lezen!

Vijf boekentips voor christelijke tienermeiden (en misschien ook jongens)!

Ben jij op zoek naar een goed boek? Houd jij er ook van om je af en toe even terug te trekken in een andere wereld, of juist om nieuwe dingen te leren? Ik wel! Al sinds ik erg jong was hield ik super veel van lezen. Ondanks dat heeft dit blog wel even op zich laten wachten, ik was zelf nogal verwikkeld geraakt in een 9-delige serie waar ik als eerste over zal vertellen. Hierbij mijn vijf boekentips voor christelijke tienermeiden...

Maaike en Dominico – Schrijfster: Suzanne Wittpennig

Zucht. Wat valt er veel te zeggen over deze serie! Als ik het in het kort zou moeten beschrijven zou ik zeggen: ‘Een heel gecompliceerd en mooi liefdesverhaal tussen twee mensen uit totaal verschillende werelden.’ Ik ben begonnen met het lezen van deze serie toen ik elf jaar was. Het greep mij zo aan dat ik het boek niet meer weg kon leggen. Maaike is een lief en onzeker christelijk meisje dat op een dag een mysterieuze jongen in haar klas krijgt. Ze is bang om hem aan te spreken maar uiteindelijk ontstaat er iets prachtigs tussen de twee. Maaike wordt langzaam maar zeker binnengelaten in zijn wereld vol pijn en geheimen.

Suzanne Wittpennig is een meesterschrijfster, ze schrijft erg vlot en toch gedetailleerd. Er gebeurt erg veel in elk hoofdstuk, en toch is het haar gelukt om alle negen delen onwijs boeiend te maken. Haar inspiratie is niet opgeraakt!

Maaike en Dominico is een meeslepend verhaal over thema’s als drugsverslaving, tienerzwangerschap, zelfmoordneigingen en depressie, familiegeheimen, vriendschap, liefde en nog veel meer! Ik ben inmiddels 22 jaar en heb afgelopen vakantie de ontbrekende delen uit de serie aangeschaft (na mijn vijftiende ben ik even gestopt met de serie, maar uiteraard bleven er steeds meer delen komen). Dit omdat ik eindelijk eens wilde weten hoe het verhaal af zou lopen. Geloof het of niet, ik heb deze stapel boeken in een paar weken verslonden. Ik zou deze serie aan iedereen aanraden vooral aan tienermeiden (ik weet alleen niet wat jongens ervan zouden vinden).

Meesterwerk: Gods beste versie van jou! – Schrijver: John Ortberg

Dit is een boek dat mijn leven heeft veranderd. ‘Meesterwerk’ gaat over hoe je kunt worden zoals God jou heeft bedoeld. Dat is soms namelijk niet erg eenvoudig vind ik. John schrijft op een prettig leesbare manier met een heleboel voorbeelden, en elk hoofdstuk is wat mij betreft een schot in de roos.

Ik pak het boek regelmatig erbij als ik weer even tot me door moet laten dringen hoe God naar mij kijkt. En wanneer ik me weer even moet beseffen dat Zijn plan voor mijn leven goed en mooi is! Precies goed en passend voor hoe Hij mij heeft gemaakt.

Dit boek gaat over hoe je dicht bij God kunt leven en het moedigt je telkens aan om samen met Hem je angsten en onzekerheden aan te gaan. Sommige hoofdstukken gaan wat dat betreft écht de diepte in. Het belangrijkste dat je meeneemt uit dit boek is; als je met God wandelt, ga je nooit verkeerd!

Without Rival – Schrijfster: Lisa Bevere
In ‘Without Rival’ beschrijft Lisa de tijd waar we in leven als een tijd van vergelijking en competitie. Voortdurend zijn we bezig met het vergelijken van onszelf met andere meiden, maar ook is het soms een vurige strijd tussen mannen en vrouwen. In dit boek probeert Lisa ons te laten zien hoe we kunnen stoppen om elkaar te zien als rivalen. Andere meiden zijn niet onze rivalen, mannen zijn ook niet onze rivalen. “God doesn’t love His children equally, He loves them uniquely.” Deze en nog meer andere waarheden zul je tegenkomen in dit boek, op een prachtige bijna poëtische manier beschreven.

Dit boek heeft mij geraakt, want ook ik vergelijk mijn leven soms met andere mensen. Daarnaast lijkt het soms alsof God veel meer voor die andere mensen doet dan voor mij. Of voel ik de strijd tussen mannen en vrouwen opkomen in de groeiende stroom van feminisme.

Dit boek geeft een verfrissende blik op onze uniekheid, en op het feit dat we niet om Gods liefde hoeven te vechten. Zijn liefde voor elk van ons is uniek en onvoorwaardelijk. Stop met vergelijken en fixeer je op jouw unieke identiteit en intimiteit met God. ‘Without Rival’ is zoals je misschien wel kunt raden een Engelstalig boek. Voor zover ik weet is er nog geen Nederlandse vertaling van.

De kracht van kwetsbaarheid: Heb de moed om niet perfect te willen zijn – Schrijver: Brené Brown

Brené Brown is een professor die onderzoek heeft gedaan naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. Alles wat ze heeft ontdekt heeft ze op een hele toegankelijke en – uiteraard – kwetsbare manier opgetekend in dit boek. Dit boek sprak mij heel erg aan omdat de thema’s kwetsbaarheid en authenticiteit mij erg aangrijpen. Ik vind kwetsbaarheid erg belangrijk. Ik denk dat het ook erg belangrijk is om dit te mogen tonen als je gezonde relaties met anderen, jezelf en met God aan wil gaan.

Desalniettemin wordt kwetsbaarheid erg onderdrukt in deze maatschappij en ik denk dat dat erg schadelijk kan zijn. We vinden het bijvoorbeeld lastig om onze minder mooie kant met anderen te delen, kijk bijvoorbeeld naar social media. Als we alleen de beste versie van onszelf laten zien, kunnen we ons erg eenzaam voelen wanneer het een keer niet goed met ons gaat. Het lijkt dan net alsof iedereen gelukkig is behalve jij.

Het is juist goed om kwetsbaar te zijn, hoe moeilijk dit soms is. Want dan kunnen wij mensen échte diepe relaties met elkaar aangaan doordat wij ons kunnen herkennen in elkaar, in onze mooie en minder mooie momenten. Dit boek, en de andere boeken van Brené Brown zou ik iedereen aanraden!

Uninvited – Schrijfster: Lysa Terkeust

Uninivited is net als ‘Without Rival’ een Engelstalig boek. In dit boek deelt de schrijfster haar eigen ervaringen met afwijzing. Ik kwam erachter dat we allemaal meer afwijzing meemaken dan we denken. Afwijzing heeft vaak een diepe invloed op hoe wij ons voelen en op hoe wij ons gedragen. Door dit boek heb ik zelf veel inzicht gekregen in mijzelf en in hoe ik mijn vroegere afwijzing nu nog steeds invloed heeft op hoe ik met mensen omga en op hoe ik mij voel in sociale situaties.

Dat terwijl ik dacht dat het allemaal wel mee zou vallen bij mij. Lysa reikt in dit boek verschillende manieren aan om samen met God afwijzing een plek te geven. Je leert om emotioneel gezond te zijn en om steeds meer los te komen van de wil om steeds de controle te hebben.

Dit boek herinnert je aan waarvoor jij bestemd bent en dat je onvoorwaardelijk geliefd bent door de Vader. Vanuit die wetenschap mag je naar de wereld en naar jezelf kijken, door alle afwijzing en teleurstelling heen.

Naast het lezen soms zin in een goed gesprek?

Doe mee met Alpha Youth!